Rigmand: Derfor gav jeg 400 millioner for et maleri

18.01.12

Det dyrest handlede maleri sidste år var et 1500-tals-værk af Hans Holbein, som den tyske forretningsmand Reinhold Würth angiveligt betalte 400 millioner for. 'Et godt køb' ifølge milliardæren, som bare måtte eje værket.

Af Troels Ussing

Da den tyske rigmand Reinhold Würth i 2011 smed i omegnen af 400 millioner danske kroner på bordet for Hans Holbeins Madonna With the Family of Mayor Meyer, blev maleriet ikke bare årets dyreste, det opnåede også den højeste pris, der nogensinde er betalt for et kunstværk i Tyskland. Men milliardæren mener ikke, han har givet en krone for meget for 'sin Madonna'.

- Jeg synes, det var et godt køb. Madonnaen gør et dybt indtryk – hendes ansigt har en vidunderlig udstråling, og hun har et meget smukt smil.

- Hvis man kan lide et maleri så meget, synes man naturligvis, det ville være rart at eje det. Så jeg købte det, siger Reinhold Würth i et interview med Bloomberg News.

Køber kun kunst til 'fornuftige' priser
Den tyske forretningsmand, der har tjent sin formue på skrue-virksomheden Würth Group, tror ikke, at han igen vil bruge så mange penge på et enkelt værk. Men selv om prisen på Darmstadt Madonna, som Holbeins maleri kaldes i daglig tale, måske lyder voldsom, var den ifølge Reinhold Würth helt rimelig. For den 76-årige kunne aldrig drømme om at lave en dårlig handel:

- Jeg er en businessmand, og businesshjernen opererer stadig i baggrunden, når jeg samler. Hvis jeg bliver tilbudt tre kunstværker til den samme pris, og en af kunstnerne ser ud til at have et større  prismæssigt vækstpotentiale, køber jeg det værk.

Ejer allerede 14.000 værker
At købe kunst for millioner er ikke helt uvant for milliardæren, som af Forbes Magazine er placeret som nummer 265 på listen over verdens rigeste personer. I mere end 40 år har han jagtet kunst til sin samling, som i dag består af mere end 14.000 værker. 

- Jeg ville ikke have købt Holbeins Madonna for 15 år siden, for dengang passede hun ikke ind i samlingen. Nu passer hun ind – som et lyspunkt, lyder det fra Würth, hvis kunstsamling også indeholder værker af Emil Nolde, Edvard Munch og Pablo Picasso.

Madonna skal ingen steder
Når Reinhold Würths samling har vokset sig så stor, skyldes det ikke mindst, at han aldrig sælger nogen værker. Gennem årene har han købt og købt, men aldrig solgt, og derfor er samlingen nået op på de mere end 14.000 kunstværker.

De kan naturligvis ikke alle hænge i milliardærens hjem – selv om han dog har flere af dem – og derfor har kunstelskeren indrettet to udstillingssteder i den tyske by Schwäbisch Hall, hvor alle kan nyde et udpluk af samlingen. 

Også Darmstadt Madonna vil kunne opleves her i fremtiden, for ifølge Würth skal heller ikke hun sælges:

- Hvad der er i samlingen, bliver i samlingen. Vi vil låne billedet ud ved specielle lejligheder, men det har fundet sit hjem her i Schwäbisch Hall. Det er her, det hører hjemme nu.


Se et udsnit af Würths samling

LÆS OGSÅ: Se de 10 dyreste malerier i 2011

Kilder: Bloomberg News og Forbes Magazine
Billede: Reinhold Würth Foto: Würth Group