Ekspert: München-fundet kan udvande kunstmarkedet

Fundet af 1.400 kunstværker i en lejlighed i München kan ifølge vurderings-ekspert Kasper Nielsen få konsekvenser for kunstmarkedet. Indeholder samlingen mange kvalitetsværker af bestemte kunstnere, kan priserne på disse rasle ned.

Nazisterne gemte ofte stjålne kunstværker i miner som denne, som General Eisenhower her inspicerede efter krigen. De netop fundne værker i München nåede de allierede dog aldrig at opdrive, før Cornelius Gunlitts far fik dem gemt af vejen, så sønnen senere kunne arve dem. Dele af Gunlitt-samlingen kan dog være kommet familien i hænde på lovlig vis. (Foto: Lt. Moore, US Army © US Federal Goverment)

07.11.13

Af Troels Ussing

Endnu er kun ganske få malerier ud af de i alt 1.406 konfiskerede kunstværker fra en lejlighed i München frembragt for offentligheden af de tyske myndigheder. Sikkert er det, at 80-årige Cornelius Gurlitt gemte på en samling, som han havde arvet fra sin far, der samlede degenereret kunst ind for nazisterne, ligesom det også er afsløret, at den gigantiske samling indeholder navne som Renoir, Toulouse-Lautrec, Chagall, Nolde, Matisse, Marc, Liebermann og Dix. Hvor mange værker af hver enkelt kunstner og hvor høj kvaliteten af hele samlingen er, har myndighederne imidlertid ikke røbet, men det kan få betydning for kunstmarkedet, anslår vurderingsekspert Kasper Nielsen i et interview med Politiken.

- Uden at kende samlingens nærmere indhold ville den godt kunne udvande markedet. Hvis det var 1.400 værker af relativt få kunstnere, og de alle lå i den højere ende prismæssigt, så ville man oversvømme markedet og gøre det svært at fastholde prisniveauet på værkerne, fortæller Kasper Nielsen fra Bruun Rasmussen.

Antal og kvalitet spiller ind
- Hvis der var tale om 1.600 Matisse-værker, så ville efterspørgslen på hans værker naturligt falde på markedet. Det er et spørgsmål om at bedømme værkerne på deres præmisser. Hvor stor betydning har de i forhold til en kunstners andre værker, og hvor stort er udbud og efterspørgsel på en bestemt kunstner, forklarer Kasper Nielsen til Politiken.

Tyske kunsteksperter, som har hjulpet myndighederne med at bedømme fundet i München, har foreløbig vurderet, at de 1.406 konfiskerede værker har en værdi på omkring 7,5 milliarder kroner. En fyldestgørende undersøgelse af kunstværkerne er dog endnu ikke færdiggjort.

 

Kilde: Politiken og Focus