Elizabeth Taylors smykker solgt for rekordsummer

14.12.11

Det var rekordernes aften, da afdøde Elizabeth Taylors smykkesamling i går var under hammeren i New York. Skuespillerindens mest berømte perlekæde gik for 60 millioner kroner.

Af Troels Ussing

- Man har aldrig set noget lignende! Det er, som om penge ikke betyder noget, udtalte en chokeret juveler til Bloomberg News under tirsdagens vilde auktion i New York, hvor Elizabeth Taylors smykkesamling var budt til salg.

I alt blev der handlet perler og ædelstene for 655 millioner kroner, og dermed blev den afdøde skuespillerindes private smykkesamling den dyreste, der nogensinde er solgt på auktion.

60 millioner for en perle
Allerflest penge måtte køberen af Liz Taylors berømte perlekæde La Peregrina (billedet øverst) trække op af lommen. 10,5 millioner dollar – svarende til 60 millioner danske kroner – endte hammerslaget på for halskæden, som indeholder en 50-karat dråbeformet perle.

La Peregrina, som fra 1582 til 1808 tilhørte otte forskellige spanske konger, var ellers blot vurderet til mellem to og tre millioner dollar. Men prisen blev altså mangedoblet i krigen om at sikre sig det det fineste af de smykker, som Liz Taylors mand af to omgange, skuespilleren Richard Burton, forærede hende.

Købt for 37.000 i 1960'erne
Richard Burton må uden tvivl have haft sans for smykker, for da han i 1969 købte La Peregrina, gav han ikke mere end 37.000 dollar for halskæden, som altså tirsdag aften gik for 10,5 millioner dollar på Christie’s.

Dengang ville Ben Hur-stjernen blot give sin kone en lille gave i anledning af valentinsdag, da han åbenbart ikke mente, at en æske chokoladehjerter ville være godt nok.

Taylors kunstsamling sælges også
De kommende dage fortsætter Christie’s med at sælge ud af Liz Taylors ejendele. Alt fra haute couture til oscar-vinderens accessories skal under hammeren.

I starten af februar ryger også store dele af Elizabeth Taylors kunstsamling på auktion. Blandt de mange værker er et landskabsmaleri af Vincent van Gogh, som skuespillerinden i sin tid fik af sin far. Læs mere om malerierne her.


Se tv-klip fra salget af La Peregrina, som i går blev verdens dyreste perle.


Kilder: Christie’s, BBC News
og Bloomberg News
Foto: Christie’s