Stjålen Krøyer

Maleriet, der blev stjålet på Østerbro natten til mandag, blev først fremlagt som værende P.S. Krøyers 'Sankt Hansblus på Skagen strand', der hænger på Skagens Museum (Foto: Skagens Museum)

Er Krøyer-tyve i virkeligheden Tuxen-tyve?

Tre tyve brød natten til mandag ind i en lejlighed på Østerbro, hvor de stjal et maleri, som i første omgang blev antaget at være et værk af P.S. Krøyer. Nu viser det sig, at maleriet måske slet ikke er malet af den berømte skagensmaler.

Af Troels Ussing

Tirsdag lykkedes det Københavns Politi at finde frem til det P.S. Krøyer-maleri, som natten til mandag blev stjålet fra en lejlighed på Østerbro. Værket, som i første omgang blev udnævnt til at have en værdi på 6,5 millioner kroner, lå gemt i en kælder på Amager. Men efter fundet er der kommet tvivl om, hvorvidt maleriet overhovedet er af P.S. Krøyer.

Værket fremstod i første omgang som Krøyers Sankt Hansblus ved Skagen Strand, men det har senere vist sig, at der ikke kan være tale om originalversionen af det værk, og politiet arbejder nu med andre muligheder:

- Det er i hvert fald ikke det originale maleri. For det hænger på Skagens Museum. Men det kan være Krøyers forstudie til Sankt Hansblus på Skagen Strand fra 1906, og det kan være malet af Laurits Tuxen, som man ved malede samme motiv, udtaler politiets pressetalsmand, Lars-Christian Borg, ifølge Politiken.

Et ukendt maleri
Skagens Museum bekræfter på sin hjemmeside, at det i hvert fald ikke kan være Krøyers originalværk, da det hænger ligeså fint og sikkert, som det plejer. Derfor tror museets inspektør, Dorthe Rosenfeldt Sieben, også, at der må være tale om enten et forstudie eller et maleri, som museet slet ikke har kendskab til, hvilket dog undrer hende lidt:

- Der dukkede ikke noget Sankt Hans-blus op, da vi lavede en udstilling i sommer, hvor vi efterlyste skagensmalerier i privateje, siger hun til Kpn.dk.

I forbindelse med sommerens udstilling fik museet ellers indleveret mere end 600 private værker, hvilket bidrog til en kæmpemæssig ny viden om de ’gemte’ værker rundt om i landet.

Andre skagensmalere anvendte motivet
Selve titlen på det stjålne maleri skulle med stor sikkerhed være Sankt Hansblus ved Skagen Strand, men det udelukker ikke, at det kan være malet af andre kunstnere end P.S. Krøyer.

På Skagens Museum har man nemlig et værk af Michael Ancher med nøjagtig samme titel, og også skagensmaleren Laurits Tuxen, ved man, har malet samme motiv. Faktisk er det netop Laurits Tuxen i færd med at tegne en skitse, som  P.S. Krøyer har malet på sit originalværk Sankt Hansblus ved Skagen Strand (se billedet øverst – det er Tuxen med tegneblokken og stråhatten yderst til højre i billedet).

Københavns Politi vil nu undersøge det stjålne maleri nærmere, så kunstneren kan slås fast.


Kilder: Københavns Politi, Politiken,
Skagens Museum og Kpn.dk.