Forsvundet Diego Rivera-maleri dukker op i tv-show

Diego Rivera artist

26.11.12

Et tidligt maleri af den mexicanske kunstner Diego Rivera er dukket op i et amerikansk tv-program, hvor folk kan få private klenodier vurderet af eksperter. Den lamslåede ejer vil nu have værket udstillet.

Af Troels Ussing

Texaneren Rue Ferguson arvede i maj måned et maleri af sin afdøde mor. I flere måneder stod det i en kasse i hjørnet af hans kontor, indtil han besluttede sig for at tage maleriet med til en vurderingsekspert i tv-programmet Antiques Roadshow, som er den amerikanske pendant til DR’s Hvad er det værd?

Rue Ferguson vidste, det havde en vis værdi, men blev alligevel noget forbavset, da vurderingseksperten fastslog, at værket var en ægte Diego Rivera til en værdi af fem millioner kroner.

- Jeg var lamslået. Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle sige. Jeg troede, at det måske kunne være værd en tiendedel af, hvad de sagde. Det her havde jeg ingen anelse om, fortæller Rue Ferguson til det texanske nyhedssite Caller.com.

Købt af oldeforældrene i 1920’erne
Maleriet El Albani blev malet af Diego Rivera i 1904,men det var først omkring 1920, at Rue Fergusons oldeforældre købte maleriet i Mexico. De opbevarede dog bare værket bag en dør i deres hjem, indtil Rue Fergusons forældre overtog det.

Rivera malede El Albani allerede i sine teenage-år. Værket stod opført i hans personlige arkiv, og derfor er der ingen tvivl om dets ægthed. Riveras familie havde dog intet kendskab til, hvor i verden maleriet befandt sig, før det altså nu dukkede op i et tv-program.

Rue Ferguson har foreløbig valgt at gemme værket væk i en bankboks, men texaneren håber at kunne udlåne El Albani til et museum for latinamerikansk kunst. Ferguson har således ingen planer om at score kassen på at sælge sin Rivera.


Kilde: Caller.com
Billede: Diego Rivera, 1932
Foto: Library of Congress, Prints & Photographs
Division, Carl Van Vechten Collection