Eksperter: Fotografier bliver fremtidens hit

Steichen The Pond Moonlight

10.12.12

Siden 2011 er tre fotografier blevet solgt for mere end 20 millioner kroner stykket. Men eksperter anslår, at interessen for fotokunst vil stige endnu mere fremover.

Af Troels Ussing

Andreas Gursky, Cindy Sherman og senest Jeff Wall. Alle tre fotokunstnere har set deres værker blive solgt for over 20 millioner kroner på auktioner. Generelt er priserne i de seneste år rendt i vejret, når det kommer til salget af moderne fotografier, men ifølge en ny undersøgelse fra analysebureauet ArtTactic vil tendensen sandsynligvis fortsætte.

Ingen af de adspurgte kunst- og vurderingseksperter i ArtTactics undersøgelse mener, at markedet for moderne fotografier falder i løbet af 2013. Kun 8 procent vurderer, at priserne vil forblive på nuværende niveau, mens hele 92 procent anslår, at efterspørgslen på moderne fotokunst vil få priserne til at stige i den kommende tid.

Især dyre fotos bliver efterspurgt
Andreas Gurskys Rhein II er med en pris på 22,5 millioner kroner lige nu verdens dyreste fotografi, og eksperterne forventer, at netop de dyre værker – her mener de alle fotos over 100.000 dollar – vil være dem, der stiger mest i værdi fremover.

Grunden hertil er ifølge den britiske fotogallerist Ben Burdett, at køberne helst vil have den sikre vare med de kendte fotokunstnere.

- På auktionerne ser man de samme navne – og faktisk også de samme billeder af de fotografer – blive solgt igen og igen. Folk føler sig mere trygge, når de deltager i en fest, hvor alle i forvejen hygger sig, siger galleriejeren til Forbes.

Fotos kan alle forstå
Ben Burdett vurderer, at den nyopståede interesse for moderne fotografier i høj grad skyldes, at mange af verdens største museer nu jævnligt laver fotoudstillinger, hvilket også smitter af på hans forretning og auktionshusene.

- Vi har set en enorm stigning af folk, som ønsker at blive seriøse fotosamlere og vil studere dette marked helt i dybden. Fotografi er et sprog, som alle kan forstå, siger han til Forbes og bebuder samtidig, at trods den øgede efterspørgsel er fotokunsten endnu til at betale.

- Sammenlignet med malerkunsten er det billigt. Det er nemt at købe et stort navn for under en million dollar, lyder det fra Burdett.
 

TOP-5 OVER DE DYRESTE FOTOGRAFIER

1. Andreas Gursky: Rhein II (1999), $ 4.338.500,  Chritstie’s i 2011.

2. Cindy Sherman: Untitled # 96 (1981), $ 3.890.500, Chritstie’s i 2011.

3. Jeff Wall: Dead Tropper Talk (1986), $ 3.666.500 Chritstie’s solgt i 2012.

4. Andreas Gursky: 99 Cent II Diptychon (2001), $ 3.346.456, Sotheby’s i 2007.

5. Edward Steichen: The Pond-Moonlight (1904), $ 2.928.000, Sotheby’s i 2006.
                                                                                                                                                                                            KILDE: THE TELEGRAPH
 

Kilder: Arttactic og Forbes
Billede: ’The Pond-Moonlight’ (1904) af Edward
Steichen blev i 2006 dyreste foto nogensinde,
men i dag er det overgået af fire moderne fotos
Foto: Wikimedia Commons