Gauguin-galning går grassat igen

15.08.11

En kvinde, som for fire måneder siden forsøgte at smadre et af Gauguins malerier fra Tahiti, har slået til igen. Denne gang angreb hun et Matisse-maleri på National Gallery of Art i Washington D.C.

Af Troels Ussing

I april måned slap National Gallery of Art med skrækken, da et af museets lånte værker, 'To tahitianske kvinder' af Paul Gauguin, blev angrebet af en arrig kvinde, der gentagne gange sendte knytnæve-slag af sted mod maleriet, som heldigvis var beskyttet af plexiglas. Gauguin-maleriet, der er vurderet til over 400 millioner kroner, slap uden skader, men nu har overfaldskvinden – den 53-årige Susan Burn – endnu engang forsøgt at ødelægge et million-maleri, skriver The Washington Post.

Denne gang var det Henry Matisses 'The Plumed Hat' – et oliemaleri af en dame iført hat – som blev offer for Susan Burns flammende had mod mænd, der maler kvinder. Angrebet skete forrige fredag på National Gallery of Art, da Susan Burn pludselig greb fat i begge sider af maleriet og knaldede det tre gange ind i væggen. Rammen blev smadret, men heldigvis tog selve billedet, som er vurderet til 13 millioner kroner, ingen skade.

"Dette er ondt!"
Offentlighedens kendskab til angrebet er først kommet frem i forbindelse med retssagen mod Susan Burn, som er sigtet for ødelæggelse af statslig ejendom, forsøg på tyveri samt ulovlig indtrængen, da hun efter sidste kunstangreb blev forment adgang til museer i Washington D.C.

Indtil videre er det ikke kommet frem, hvorfor Susan Burn gik løs på Matisse-maleriet, men da hun i april angreb Gauguins værk, råbte hun vredt ”dette er ondt”, mens hun hamrede sine næver mod maleriet af to halvnøgne tahitianske kvinder. Dengang begrundede hun handlingen med, at 'Gaugain var ond', fordi han portrætterede bare kvinder, hvilket 'er dårligt for børn'.

Ifølge The Smoking Gun er Susan Burn i lyset af de seneste kunstangreb sendt til observation på St. Elizabeth’s Hospital, der tager sig af mentalt forvirrede patienter.


Link: Se Matisses 'The Plumed Hat'

Kilder: Washington Post og The Smoking Gun
Foto: 'To tahitianske kvinder', maleri af Paul Gauguin.
Foto af foto: TU