Genopdaget Goya sat til salg

Goya for sale

02.08.12

I mere end 80 år hang et maleri af Francisco Goya i et privat hjem, uden ejeren anede, at den spanske mester stod bag penselstrøgene. Nu ryger værket på auktion i Schweiz.

Af Troels Ussing

Mindre end 10 malerier af den spanske maler Francisco Goya har været på auktion i løbet af de sidste 20 år. Men til september kommer et næsten glemt maleri af den gamle mester under hammeren på Koller Auktionen i Zürich.

Maleriet, som forestiller en bibelsk scene med Lot og hans døtre, tilhørte indtil 1920’erne en privat samling i Bilbao, men blev så sendt ud af Spanien, da værket blev solgt til den nuværende ejers familie. Herefter gik Goyaen lidt i glemmebogen, indtil den schweiziske ejer, som ikke anede, hvem der havde lavet billedet, nu godt 80 år senere pludselig fandt frem til, at Spaniens nok største maler stod bag oliestregerne.

Et stykke spansk kulturarv
Havde Goya-maleriet stadig befundet sig i Spanien, ville det efter al sandsynlighed ikke kunne sælges til en udenlandsk køber, da Goya ses som en af nationens vigtigste kunstnere. Derfor ville loven om kulturarv nok have forhindret et sådant salg.

Da maleriet lige nu er på schweiziske hænder, vil alle imidlertid have mulighed for at få fingre i det. Men det madridlenske Prado-museum, der i forvejen ejer verdens største Goya-samling, vil givetvis gøre sit for at få værket tilbage på spansk jord.

Beskeden vurdering
Den kommende ejer af Goyaen kommer ikke til at betale alverden for værket, hvis vurderingen fra det schweiziske auktionshus holder stik. Cirka 4,4 millioner danske kroner lyder den nemlig blot på.

At maleriet er vurderet så relativt lavt, skyldes primært det religiøse motiv, der ikke er så eftertragtet, som når Goya slog sig løs med sine mere dystre motiver. Også hans portrætter eller tyrefægtningsscener har historisk været langt mere efterspurgte.

Auktionen finder sted den 21. september.


Kilder: Kollerauktionen.ch og The Telegraph
Billede: 'Lot og hans døtre' af Francisco Goya
Foto: Koller Auktionen Zürich