Hockney ligeglad med stjerne-prædikat

16.01.12

At blive betegnet som Storbritanniens største kunstner spiller ingen rolle for David Hockney. Faktisk vil briten helst være i fred og langt væk fra søgelyset, da han alligevel er 'for døv til at være social'.

Af Troels Ussing

David Hockney, som fra lørdag er udstillingsaktuel på Royal Academy med sine moderne landskabsmalerier, bliver af mange briter betegnet som landets største nulevende kunstner. Men i et interview til BBC proklamerer den 74-årige maler, at en sådan betegnelse er noget rent 'avis-pjat':

- Det tager jeg mig ikke af, det betyder ikke meget for mig, lyder det fra Hockney, der slet ikke ønsker nogen form for opmærksomhed.

- Jeg lever et afsides sted (Yorkshire, England, red.), hvor jeg har i sinde at blive. Jeg er ikke særlig social – jeg er for døv til at være social.

Ville væk fra byen
Netop britens nedsatte hørelse var medvirkende til, at han kastede sig over landskabsmalerierne. Bylivet behagede ham mindre og mindre.

- Det er ikke, fordi man slet intet kan høre (i byen, red.). Man hører lyde, men de er rodet sammen, og det er ikke behageligt.

- LA (Los Angeles, red.) er ikke rigtig slem. New York er svær, og London finder jeg også svær – så jeg elsker det stille liv i det østlige Yorkshire, fortæller Hockney, der for godt seks år siden flyttede hjem til fædrelandet efter at have tilbragt adskillige år i Californien. 

Udstillingen David Hockney – A Bigger Picture på Royal Academy indeholder værker fra de sidste 50 år af kunstnerens liv – heriblandt en række helt nye malerier af landskaber fra Yorkshire-egnen.
 

Se videoklip med udstillingens malerier

Kilde: BBC News
Foto: Screendump fra Royal Academys
web-interview med Hockney