Ikoniske værker afslutter vildt auktionsår

05.11.12
I de kommende uger vil mesterværker af Monet, Rothko og Picasso komme under hammeren på årets sidste store amerikanske auktioner for moderne kunst. Alle tre malerier er vurderet til små 300 millioner kroner.

Af Troels Ussing

Et af Claude Monets verdensberømte åkandemotiver er blandt en række supermalerier, som fra onsdag er til salg hos Christie’s og Sotheby’s, der afvikler årets sidste store auktioner for impressionister og moderne kunst i New York. Dermed tyder meget på, at auktionsåret 2012, som har budt på vanvittige rekorder, vil slutte med maner.

Monets Nymphéas er et af de bedre åkandemotiver, der har været under hammeren i nyere tid, og derfor har Christie’s da også sat vurderingen til mellem 35 og 50 millioner dollar – en maxvurdering, der svarer til næsten 300 millioner kroner.

Dermed er Monet-maleriet hovedværket på Christie’s-auktionen den 7. november, som desuden byder på en række fine skulpturer af blandt andre Pablo Picasso, Alberto Giacometti og Constantin Brancusi.

Moderne mesterværker
Sotheby’s vil naturligvis ikke stå i skyggen af konkurrenten Christie’s, og derfor tilbyder verdens næststørste auktionshus et par moderne værker, som hører til i den helt eksklusive afdeling. Både Pablo Picassos Nature Morte Aux Tulipes og Mark Rothkos No. 1 (Royal Red and Blue) er vurderet i samme prisklasse som Monet’en på Christie’s – altså til mellem 35 og 50 millioner dollar.

Især Rothko har været stærkt eftertragtet de senere år, og tidligere i 2012 blev der sat prisrekord for et maleri af den russisk-amerikanske kunstner, da værket Orange, Red, Yellow opnåede et hammerslag på 77 millioner dollar. Derfor er det langtfra usandsynligt, at en lignende pris vil opnås på torsdagens auktion på Sotheby’s. En auktion, der skulle have været afviklet mandag aften, men er blevet udskudt på grund af de fly-forsinkelser, som superstormen Sandy har forårsaget.

Et år med vilde rekorder
Med de tre storslåede malerier af Monet, Picasso og Rothko er der mulighed for, at der bliver slået endnu flere rekorder i 2012. Indtil videre har året været ganske spektakulært med rekorder for kunstnere som tyske Gerhard Richter, danske Vilhelm Hammershøi og altså amerikanske Mark Rothko.

Vildest af alt har dog uden tvivl været salget af Edvard Munchs Skriget, som i maj blev det første kunstværk nogensinde, der brød 100 millioner dollar-grænsen for et hammerslag. Og selv om de kommende uger utvivlsomt vil byde på bemærkelsesværdige auktionssalg, vil de næppe overgå det skrig, der gik gennem auktionsverdenen, da Munchs mesterværk den 2. maj opnåede et hammerslag på 107 millioner dollar.
 

Se kataloget fra Christie’s
Se kataloget fra Sotheby’s

LÆS OGSÅ: Claptons Richter-maleri sætter rekord
LÆS OGSÅ: Rekorder for Rothko og Richter
LÆS OGSÅ: Skriget slår rekord – verdens dyreste auktionssalg