Kamp om at blive en del af Googles museums-site

04.04.12

Museer fra hele verden har været vilde efter at blive en del af Google Art Project, hvor kunstinteresserede via computeren kan få en virtuel tur rundt på et kendt museum. To danske museer og Det Hvide Hus er blandt de nyoptagne udstillingssteder.

Af Troels Ussing

I februar sidste år lancerede Google sit storstilede kunstprojekt Google Art Project, som gjorde det muligt at sidde i Malawi og få en guidet tur på Tate Gallery i London eller på 16 andre af verdens største museer. Nu har Google udvidet kunstsitet, så brugerne kan besøge hele 151 udstillingssteder, og på 41 af dem er der mulighed for en såkaldt 360-graders virtuel tur i de imponerende bygningsværker spækket med kunst. 

Med mere end 20 millioner besøgende på kunstsitet i løbet af det første år betegnes projektet som en stor succes, og hele museumsverdenen har virkelig også fået øjnene op for sitets muligheder.

- Efter lanceringen i første omgang, fik vi en overvældende respons fra museer i hele verden. Så i anden omgang ønskede vi virkelig at balancere de regionale museer med dem, der er mere nationalt og globalt anerkendt, siger Diana Skaar, leder af Google Art Project, til Daily Mail.

Danske museer inde i varmen
Googles vægtning af at få mange egne repræsenteret har været en fordel for Danmark, der har fået to af de største museer herhjemme med i Google Art Project. Således kan kinesere og chilenere nu sidde og surfe rundt mellem malerierne på Statens Museum for Kunst og også på Ny Carlsberg Glyptotek, hvor direktøren glæder sig over museets nye platform:

- Med få klik kan kunstelskere verden over komme helt tæt på nogle af hovedværkerne i Nordens største samling af antik kunst og en af de væsentligste samlinger af impressionistisk maleri uden for Frankrig. Det er en helt ny måde at åbne dørene for et globalt publikum, der kan besøge os uafhængigt af tid og sted, udtaler Flemming Friborg.

På besøg hos familien Obama
En feature, som Google forventer bliver er stort hit, er muligheden for at komme rundt i lokalerne i Det Hvide Hus, hvor det også vrimler med kunstværker. Endda har Michelle Obama lavet en video til online-turen, hvor hun giver brugeren en varm velkomst i præsidenthjemmet på Pennysylvania Avenue:

- Tusinder af mennesker har gået rundt i disse bygninger og kigget på kunstværkerne. De har udforsket portrætterne af Washington, Lincoln og Kennedy. De har forestillet sig, hvordan historien har gået sin gang her. Og nu kan du gøre alt det uden at forlade dit hjem. Så værsgo, se dig omkring, nyd historien og skønheden i disse rum, lyder det fra præsidentfruen.
 

Besøg Google Art Project
 

Kilder: Daily Mail, Google Art Project samt pressemeddelelser
fra Statens Museum for Kunst og Ny Carlsberg Glyptotek
Foto: Screendump fra Google Art Project