Kina skubber USA væk fra kunst-tronen

21.03.12

I årtier har USA været det land, hvor der blev handlet mest kunst. Men ny rapport afslører, at Kina nu er supermagten på det globale marked, hvor der sidste år blev handlet kunst for over 400 milliarder kroner.

Af Troels Ussing

De har Jordens største befolkning, de siges at have verdens hurtigst voksende økonomi, og nu er kineserne så også blevet indehavere af klodens største kunst- og antikvitetsmarked. Det viser en ny rapport fra The European Fine Art Foundation (Tefaf).

USA har ellers haft nærmest monopol på titlen, men i 2011 foregik kun 29 procent af al handel med kunst over there, mens Kinas andel af det globale marked steg fra 23 procent i 2010 til 30 procent sidste år. En voldsom stigning, som altså nu bringer Kina til tops, hvilket grundlæggeren af Arts Economics, Clare McAndrew, vurderer som 'en af de mest fundamentale og vigtige ændringer i de sidste 50 år'.

- Det kinesiske kunstmarkeds dominans har været drevet frem af stigende velstand, stærk indenlandsk forsyning og stor investeringsvilje fra de kinesiske kunstkøbere, udtaler hun og forklarer, at de kinesiske forbrugere ikke har kunnet investere deres øgede indtægter i eksempelvis ejendomme, og derfor har de i stedet kastet pengene efter kunst.

Kunst for over 400 milliarder
Tefafs rapport afslører også, at hele det globale kunst- og antikvitetsmarkedet har oplevet et boost i løbet af de sidste tre år. I 2011 steg kunstsalget med 7 procent til 412 milliarder kroner, og det beløb er en stigning på hele 63 procent i forhold til kriseåret i 2009. 

Ud over at den eksplosive handel i Kina har været en stor faktor, har også et øget salg af nyere kunst været med til at sætte ekstra skub i udviklingen. Kategorien af moderne kunst og samtidskunst udgjorde således hele 70 procent af det samtlige kunstsalg i 2011.


LÆS OGSÅ: Auktionshuse fik glansår i 2011
LÆS OGSÅ: Se de 10 dyreste malerier i 2011
LÆS OGSÅ: Se de 10 bedst sælgende kunstnere i 2011

Kilde: The European Fine Art Foundation
Foto: Gary Tamin, Sxc.hu