Kinesisk auktionshus snyder med salgspriser

gavel hammerslag auktion

16.08.12

Meget tyder på, at det statsejede kinesiske auktionshus Poly Auctions slet ikke sælger mange af de værker, som officielt går til skyhøje priser. De fiktive salg bliver blot brugt til at skabe interesse om kinesisk kunst og pumpe priserne op.

Af Troels Ussing

Tidligere i år viste officielle statistikker, at Kina er det land i verden, hvor der bliver handlet mest kunst (læs historien her). Tallene kan dog meget let vise sig at være utroværdige, da Kinas største auktionshus, Poly Auctions, ifølge det amerikanske finansmagasin Forbes fusker med deres salg af kunst og antikviteter.

Forbes har interviewet kunsthandlere i Kina og ansatte i landets auktionshuse, som samstemmigt fortæller, at det statsejede Poly Auctions ofte lader sælgeren selv købe et højt vurderet værk, hvis det ikke af sig selv opnår den estimerede pris – men efterfølgende behøver vedkommende ikke lægge pengene. På den måde kan auktionshuset skabe øget interesse for kinesiske værker, der pludselig fremstår som lovende investeringsobjekter, da de bliver ved og ved med at stige i pris.

- Resultaterne på Poly er overvældende. Der er en følelse af, at de skaber en facade for at tilskynde folk i og uden for Kina til at investere i Kinas kunstmarked. Hvis Kina skal holde pengene i Kina, har landet brug for store investeringsmaskiner, vurderer Melanie Ouyang Lum, en amerikansk kunsthandler, som indtil for nylig har drevet forretning i Shanghai og Beijing, over for Forbes.

De internationale købere også snydt
De kunstigt opskruede priser og manipulerende salg har således forstyrret den egentlige værdi af kinesisk kunst og antikviteter, og deres sande værdi er derfor ret uklar. Men skandalen betyder ikke bare, at de kinesere, som virkelig har købt deres kunstværker, har betalt for meget – også resten af verden er blevet snydt.

Talrige kinesiske kunstnere er nemlig gået til tårnhøje priser i USA og Europa, og også her er køberne reelt blevet taget ved næsen, da vurderingerne på de kinesiske værker har ligget alt for højt som følge af det kunstige prisniveau i Kina.

Poly Auctions havde 'på papiret' det største kunstsalg i Asien i 2011, hvor auktionshuset som det første nogensinde overhalede giganterne Christie’s og Sotheby’s.

LÆS OGSÅ: Kinesiske kunstnere gider ikke Vestens kunst
LÆS OGSÅ: Kinesiske auktionshuse udfordrer Christie’s og Sotheby’s

LÆS OGSÅ: Kina skubber USA væk fra kunst-tronen

Kilde: Forbes
Foto: Sxc.hu