Kinesisk censur: nej tak til Mao-portrætter

Warhol Mao Zedong

20.12.12

En gigantisk Andy Warhol-udstilling turnerer i øjeblikket rundt i Asien. I 2013 rammer den Beijing, men her nægter man at tage imod Warhols ti kendte Mao Zedong-portrætter. Resten af værkerne vil kineserne dog gerne udstille.

Af Troels Ussing

Andy Warhol: 15 Minutes Eternal er en stor udstilling med over 300 malerier, fotografier og film, som i løbet af 26 måneder vandrer fra museum til museum i Asien i anledning af 25-året for popkunstnerens død. Men når udstillingen i det nye år rammer Kinas hovedstad, Beijing, bliver ti af amerikanerens mest berømte portrætter sorteret fra – en beslutning, som de kinesiske myndigheder står bag.

- De siger, at det ikke går med Mao-værkerne. Det er en skam, fordi hans (Warhols, red.) billedsprog ellers er så mainstream i den kinesiske samtidskunst, udtaler Eric Shiner, direktør på The Andy Warhol Museum i Pittsburg, ifølge Bloomberg News.

Stammer fra Den Lille Røde
Det kinesiske kulturministerium har ikke officielt begrundet, hvorfor man ikke ønsker at udstille Mao-portrætterne i Beijing. Men det må formodes, at det censur-glade styre ikke kan se kunsten i at snuppe fotografiet af formand Mao fra Den Lille Røde for efterfølgende at lave adskillige farverige versioner, som Warhol gjorde.

Kineserne har ikke valgt at sige nej tak til de andre kendte Warhol-billeder af Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor, Jackie Kennedy og de europæiske dronninger.

Warhols gigantiske 'Asian Tour' varer helt til den 6. maj 2014, hvor Tokyo får lov til at blive sidste stop.
 

LÆS OGSÅ: Kinesisk auktionshus snyder med priserne
LÆS OGSÅ: Warhol den bedst sælgende kunstner i 2011
 

Kilder: Bloomberg News og AFA News
Billede: Mao-portræt (1972) af Andy Warhol
Foto: Wikipaintings