Kinesiske auktionshuse udfordrer Christie’s og Sotheby’s

Beijing Poly Auction

08.06.12

Auktionshusene i Kina vokser i rekordfart og har overtaget størstedelen af kunstsalget i hjemlandet fra Christie’s og Sotheby’s. Verdens største auktionshus frygter nu, at kineserne også vil kapre flere og flere af de vestlige kunstsamlere.

Af Troels Ussing

I mere end 200 år har auktionshusene Christie’s og Sotheby’s været de største aktører på kunstmarkedet. Men Kinas voksende økonomi og øgede lyst til at købe kunst truer nu verdens auktionsgiganter.

Ifølge franske Conseil des Ventes, som overvåger auktionsmarkedet, er halvdelen af verdens 20 største auktionshuse i dag fra Kina. Og blandt verdens ti største er fem af dem kinesiske. Christie’s er stadig størst af alle, men i det traditionsrige hus mærker man tydeligt kinesernes ånde i nakken.

- Fra 1776, da vi blev grundlagt, til for omkring fem år siden var vores hovedkonkurrent Sotheby’s. Men i dag har landskabet ændret sig i Asien. For første gang i historien, klarer lokale auktionshuse sig bedre end os på det lokale marked, siger Christie’s’ Asien-direktør, Francois Curiel, til AFP ifølge Channelnewsasia.com.

Dominerer i hjemlandet
På blot få år har Kinas to største auktionshuse, Beijing Poly og China Guardian, overhalet langt mere etablerede huse som eksempelvis Bonhams, og i hjemlandet dominerer husene så meget, at Polys salg i 2011 overgik Christie’s og Sotheby’s’ samlede salg i Asien. Men ifølge Christie’s er den kinesiske trussel også blusset op i andre dele af verden.

- Vi står over for masser af konkurrence uden for Kina. Poly og Guardian har åbnet oversøiske kontorer for at tiltrække så meget kunst som muligt, og det er de lykkedes med meget hurtigt, siger Francois Curiel.

Kineserne klar til kamp
Og Christie’s og Sotheby’s gør ret i at frygte, at deres kinesiske konkurrenter vil overtage stole dele af det vestlige marked i fremtiden. For europæiske og amerikanske samlere begynder nemlig helt af sig selv at flirte med de fremadstormende asiater.

- Vestlige købere har vist interesse for os, siger China Guardians direktør, Wang Yannan, som forventer, at auktionshuset vil drage fordel af kontakterne med Vestens samlere og dermed tage konkurrencen op med Christie’s og Sotheby’s på deres hjemmebane:

- Det er noget, vi kigger nærmere på og vil overveje på længere sigt, udtaler direktøren ifølge Channelnewsasia.com.
 

LÆS OGSÅ: Kina skubber USA væk fra kunst-tronen
 

Kilde: Conseil des Ventes, Channelnewsasia.com og Arttron.net
Billede: For syv år siden eksisterede Beijing Poly ikke.
I dag er det verdens tredje største auktionshus
Foto: Beijing Poly International Auction