Køber af rekord-Rafael afsløret

Rafael Head of young apostle

2012 blev et dyrt år for den amerikanske rigmand Leon D. Black. Først købte han verdens dyreste maleri, og nu er det kommet frem, at finansmanden også var den hemmelige køber af den Rafael, der sidste år blev den dyreste papir-tegning nogensinde.

Af Troels Ussing

Pengene sidder løst på den amerikanske finansmand Leon D. Black, når det handler om kunst. Ifølge flere amerikanske medier er han nemlig den ellers hemmelige køber, der smed hele 273 millioner kroner efter en papir-tegning af Rafael i december.

Tegningen af den italienske renæssancekunstner blev i forbindelse med handlen sidste år den dyreste papir-tegning, der nogensinde er solgt, men efterfølgende har Black haft problemer med at få udleveret sit værdifulde værk. Tegningen, der blev solgt gennem Sotheby’s i London, var nemlig i britisk besiddelse, og da den engelske kulturminister, Ed Vaizey, ønskede at beholde værket inden for landets grænser, nedsatte han efter salget en midlertidig eksport-blokade.

Rafaels Head of a Young Apostle kan dermed blive i England, hvis nogen kan rejse en sum på 273 millioner kroner inden den 3. juli. Ellers kan Black omsider få sit køb fragtet til USA.

Købte også Skriget
At Leon D. Black ikke er bleg for at kaste store summer efter de største kunstværker, beviste han også i maj 2012. Selv om han ikke selv har bekræftet det, peger meget nemlig på, at det var ham, der købte Edvard Munchs Skriget for 606 millioner kroner.

Dermed brugte amerikaneren sidste år 879 millioner kroner på blot to værker. Til gengæld ejer han så også verdens dyreste papir-tegning og det dyreste maleri, der nogensinde er solgt på en auktion.

I alt menes Leon D. Blacks kunstsamling, der også indbefatter værker af Picasso, van Gogh og Turner, at have en værdi på mere end fire milliarder kroner.

 

LÆS OGSÅ: 273 millioner for en papir-tegning

LÆS OGSÅ: Skrigets anonyme køber afsløret


Kilder: Wall Street Journal, Daily Motion, The Independent m.fl.
Billede: Head of a Young Apostle (cirka 1519-1520) af Rafael