Konservatorer kæmper for at redde New Yorks kunst

Sandy Brooklyn

07.11.12

Siden superstormen Sandy raserede New Yorks gader, har konservatorer arbejdet i døgndrift for at redde de mange kunstværker, som blev ødelagt af vandmasserne.

Af Troels Ussing

Kældre og stueetager var fyldte med grumset og forurenet vand i et hav af New Yorks gallerier, efter at superstormen Sandy i sidste uge hærgede verdens største kunstby. Lige siden har der i den grad været bud efter landets kunstkonservatorer.

- Vi har arbejdet nonstop. Over weekenden har vi tilset mere end 300 værker, siger Steve Ludmer, økonomichef i Gloria Velandia Art Conservation, til Bloomberg News.

Både gallerier og museer har brug for konservatorer til at vurdere skadernes omfang samt udbedre de skader, der kræver hurtig handling.

Tusinder af ødelagte kunstværker
Nogle gallerier er så hårdt ramt, at de har oprettet deciderede konservator-laboratorier på stedet, og også Museum of Modern Art havde i weekenden brug for akuthjælp. 200 bidrog frivilligt i konserveringsarbejdet, som skulle forsøge at redde museets beskadigede værker.

- Jeg vil anslå, at tusinder af kunstværker blev ramt [af ødelæggelserne]. Omfanget er helt uden fortilfælde. Tabene er voldsomme, siger Christiane Fischer, direktør for AXA Art, der forsikrer gallerier, museer og private samlere, til Bloomberg News.

New Yorks skattedirektorat har anslået, at de samlede omkostninger ved superstormen Sandy kan havne på omkring 18 milliarder dollar.
 

Kilde: Bloomberg News
Billede: Kvarter i New York lagt i vand af Sandy
Foto: Vicpeters, Wikimedia Commons