Koons’ tulipaner tog kegler på Christie’s

Jeff Koons Tulips Tulipaner balloon

16.11.12

Med en pris på knap 200 millioner kroner blev Jeff Koons' tulipan-skulptur det dyreste værk, der nogensinde er solgt af ameri-kaneren. Også værker af Kline og Basquiat slog rekorder på årets sidste New York-auktion over nutidskunst.

Af Troels Using

Blot et døgn efter at Sotheby’s solgte kunst for 2,2 milliarder kroner, overgik Christie’s onsdag aften det resultat med 200 millioner og slog dermed rekorden for det største samlede salg på en auktion over efterkrigs- og nutidskunst.

Andy Warhols Statue of Liberty blev med sin pris på 43,8 millioner dollar (256 millioner kroner) onsdagens dyreste værk, men mere bemærkelsesværdigt var det, at Jeff Koons’ Tulips-skulptur, som amerikaneren lavede fem eksemplarer af mellem 1995 og 2004, gik for 33,7 millioner dollar (197 millioner kroner) – rekord for kunstneren.

Tulips blev dermed det næstdyreste kunstværk, der nogensinde er solgt af en nulevende kunstner – kun overgået af Gerhard Richters Abstraktes Bild (809-4), der blev solgt i oktober for blot 500.000 dollar mere.

Stor Kline-uge
Et andet iøjnefaldende salg var Franz Klines Untitled, 1957, som gik for vanvittige 40,4 millioner dollar (236 millioner kroner) inklusive salær. Det var mere end en firdobling af den rekord for kunstneren, som var blevet sat blot 24 timer tidligere på Sotheby’s.

Den vilde rekord blev fremtvunget, fordi hele tre samlere havde sat sig for at hive maleriet hjem. I fem minutter kæmpede de om det abstrakte værk, inden et bud over telefonen blev det vindende.

Basquiat-rekord
Jean-Michel Basquiat-malerier har også sat flere rekorder i 2012, og onsdag aften blev endnu en af de dage, hvor den afroamerikanske kunstner blev pumpet yderligere op i pris. 26,4 millioner dollar (154 millioner kroner) for Untitled blev ny rekord for Andy Warhols 'partner in art'.

I alt otte kunstnere slog prisrekord på Christie’s-auktionen. Udover Koons, Kline og Basquiat opnåede Richard Diebenkorn, Richard Serra, Donald Judd, Mark Grotjahn og George Condo den samme ære.
 

LÆS OGSÅ: Rift om Rothko på rekordauktion
LÆS OGSÅ: Kandinsky-maleri sætter rekord
LÆS OGSÅ: Claptons Richter-maleri slår rekord

Kilde: Christie’s
Billede: 'Tulips' af Jeff Koons
Foto: Christie’s