Kørner kaprer Kunstkritikerprisen 2012

30.05.12

John Kørner er blevet tildelt Kunstkritikerprisen 2012 for sin udstilling Kvinder til salg, der blev vist på Arbejdermuseet sidste år. Kørner deler prisen med udstillingsstedet Skulpturi.dk.

Af Troels Ussing

Hans værker er eftertragtede blandt både danskere og udlændinge, og når han udstiller, står anmelderne nærmest i kø for at smide om sig med flest superlativer. Nu får John Kørner det ultimative skulderklap fra det danske kritikerkorps, da han er blevet tildelt Kunstkritikerprisen 2012.

Kørner får prisen for udstillingen Kvinder til salg, der blev vist på Arbejdermuseet fra august til december 2011. Udstillingen bestod af 12 store malerier og et mindre antal grafiske værker, der alle tog udgangspunkt i misbrug af kvinder – herunder især trafficking. Værkerne tog således på vanlig kørnersk manér fat om et 'problem', hvilket også fremhæves i begrundelsen for prisnomineringen: 

- Det er John Kørners kendetegn at bruge kunsten som et forstørrelsesglas, som kan gøre samfundsmæssige problemer mere tydelige, uden at han på grund af problemerne går på kompromis med kunsten – eller omvendt: Går på kompromis med problemerne på grund af kunstens krav. I hans tilfælde er problemstillingen nærmest en forudsætning for, at en kunstnerisk handling kan træde i karakter og blive menneskeligt vedkommende, lyder en del af begrundelsen fra Foreningen af Danske Kunstkritikere, der primært består af anmeldere og museumsfolk.

Deler prisen med Skulpturi.dk
Kunstkritikerprisen, der uddeles til en kunstner, et udstillingssted eller en formidler, som har udrettet noget særligt bemærkelsesværdigt i det forløbne år, må John Kørner dele med udstillingsstedet Skulpturi.dk.

Skulpturi.dk er drevet af ni skulptører og to kunsthistorikere og har siden 2007 haft udstillinger med moderne skulpturer. Folkene bag stedet har ’i deres vedholdenhed og poetiske tilgang til skulpturen elimineret enhver forestilling om, at dens tid skulle være forbi’, lyder lovprisningen fra kunstkritikerne i forbindelse med prisen.

Prisoverrækkelsen finder sted torsdag klokken 15.00 i Kulturstyrelsens foyer, hvor alle er velkomne til at møde op.


Tidligere modtagere af Kunstkritikerprisen:
2011: Kuratorisk Aktion
2010: Kunsthallen 44 Møen
2009: U-TURN, Kvadriennale for Samtidskunst 
2008: Henning Christiansen
2007: Leila Krogh
2006: Internetsitet Kopenhagen.dk
2005: Jesper Fabricius, Åse Eg Jørgensen og Jesper Rasmussen
2004: Simone Aaberg Kærn og tidsskriftet Hrymfaxe
2003: Nikolaj Kunstbygning
2002: Tidsskriftet North
2001: Thorbjørn Lausten
2000: Eva Koch
1999: Ingvar Cronhammar
1998: Superflex
1997: Globe
1996: Thomas Bang
1995: Christian Lemmerz

Kilde: Statens Kunstråd
Billede: 'Simone', 2011, John Kørner – et af
de 12 malerier fra 'Kvinder til salg'
Foto: Galleri Bo Bjerggaard