Kun ét kunstmuseum i spil som årets publikumsfavorit

27.03.12

Bikubenfonden har nu sat navn på de fem museer, der er nomineret til Publikums Museumspris. Arken er som det eneste kunstmuseum blandt de kandidater, danskerne kan stemme på frem til den 3. juni.

Af Troels Ussing

Publikums Museumspris uddeles for første gang nogensinde i 2012. Prisen er Bikubenfondens nyeste tiltag, hvor publikumsfavoritten blandt landets museer skal findes. 

Hvert år skal en faglig jury udpege fem kandidater, som danskerne så kan stemme på. De nominerede findes ud fra et skiftende kriterium, der i år har været ’museer, som i særlig grad har iværksat projekter, der tager udgangspunkt i den lokale forankring’.

Juryen har nu fundet frem til de fem museer, som den mener har varetaget denne opgave bedst. Og heriblandt er kun et enkelt kunstmuseum, nemlig Arken i Ishøj. De resterende kandidater er alle kulturhistoriske museer.

Stem fra fredag
Alle danskere kan fra fredag og frem til den 3. juni afgive deres stemme på www.museumsprisen.dk og på den måde være med til at afgøre, hvilken af de nominerede som vinder prisen på 200.000 kroner.

Publikumsfavoritten afsløres den 11. juni på Statens Museum for Kunst, hvor den anden store museumspris, den fagligt udvalgte Den Danske Museumspris på 500.000 kroner, også uddeles.


DE FEM NOMINEREDE MUSEER:

1. ARKEN – Museum for Moderne Kunst i Ishøj

Juryens begrundelse: Gennem samarbejder med lokale uddannelsesinstitutioner har museet udviklet kreativiteten hos vestegnens børn og unge. Samtidig har museet haft succes med Utopia-projektet, hvor tilskuere er blevet aktive deltagere.

2. Lindholm Høje i Aalborg
Juryens begrundelse: Museet har med udstillingen Oldtiden i Limfjordslandet nytænkt den lokale oldtid. Museet udstiller ikke bare arkæologisk materiale, men viser os livet bag genstandene og gør oldtidens daglige liv og omgivelser til centrum i fortællingen.

3. Moesgaard Museum i Århus
Juryens begrundelse: Udstillingen De Syv Vikinger har med virkemidler fra teatrets verden og involverende ny teknologi skabt en sanselig udstilling. Moesgård belyser, hvordan emner som livsvilkår, tro og globalisering er eviggyldige temaer, der knytter os sammen med vikingerne. 

4. Københavns Museum
Juryens begrundelse: Museet har sprængt rammerne for kulturhistorisk formidling og sat fokus på nogle af Københavns udfordringer. Museet har taget fat i storbyens identitet og ressourcer og rakt hånden ud til moderne brugere gennem interaktive medier i det offentlige rum.

5. Roskilde Museum
Juryens begrundelse: Med udstillingen Stemmer fra fortiden har museet med en række figurer i byrummet peget på Roskildes bygningshistorie.  Med en app, der rummer billeder og stemmer fra fortiden, bliver det gamle Roskilde og dets beboere bragt til live igen. 

Kilde: Bikubenfonden
Billede: Arken i Ishøj
Foto: Lars Skaaning © Arken