Kunstkritisk pave fik lukket udstilling

Pope Francis Frans Francesco cardinal

18.03.13

Mens den nyudnævnte pave, Frans I, fungerede som kardinal, var han med til at få lukket en kunst-udstilling i Buenos Aires, som han mente var 'blasfemisk'.

Af Troels Ussing

Jorge Mario Bergoglio, nu bedre kendt som pave Frans I, er tilsyneladende ikke verdens største kunstelsker – i hvert fald ikke, når det kommer til kunst, der gør brug af kristne figurer på en knap så hellig facon.

Ifølge det britiske kunstsite Artlyst.com var Bergoglio i sin tid som ærkebiskop i Buenos Aires nemlig manden bag lukningen af en kunstudstilling i den argentinske hovedstad i 2004. Bergoglio, der dengang også fungerede som kardinal, skrev et åbent brev, hvori han kaldte udstillingen af den argentinske kunstner León Ferrari for ’blasfemisk’ og forlangte dens lukning.

Brev førte til lukning
Bergoglios brev fik en gruppe katolske advokater til at reagere prompte, og konsekvensen blev, at en dommer efterfølgende beordrede bystyret i Buenos Aires til at lukke kunstudstillingen. Den ’sårede de kristnes følelser’, lød begrundelsen ifølge Artlyst.com.

León Ferraris udstilling indbefattede blandt andet skulpturer og installationer, hvor Jesus, Jomfru Maria og andre kristne skikkelser var placeret på stegepander, i kødhakkere og på helt evaristisk vis i blendere (dog var der ikke sat strøm til Ferraris blendere).

I starten af 2005 fik de katolske kirkelige myndigheder i Argentina lukket en anden kunstudstilling – også med begrundelsen om, at den var en fornærmelse mod kristendommen.

Se León Ferraris 'forbudte' kunst her.

Kilde: Artlyst.com
Billede: Pave Frans I under interview i sin tid som
kardinal og ærkebiskop i Buenos Aires
Foto: Aibdescalzo, Wikimedia Commons