Kunstkup i Holland blandt historiens største

Kunsthal Rotterdam kunstkup

16.10.12

Syv værker af blandt andre Monet, Gauguin og Picasso blev natten til tirsdag stjålet fra et museum i Rotterdam. Kunstværkerne antages at have en værdi på op imod 750 millioner kroner, hvilket gør kuppet til et af historiens største.

Af Troels Ussing

Det var et chokerende syn, der mødte personalet på det hollandske museum Kunsthal Rotterdam til morgen. I alt syv ekstremt værdifulde værker fra museets nyåbnede jubilæumsudstilling var forsvundet over natten – heriblandt malerier af Monet og Gauguin.

Museet har ikke selv ønsket at udtale sig om, hvor meget de syv stjålne værker er værd, men ifølge hollandske kunsteksperter ligger værdien på omkring 100 millioner euro – svarende til cirka 750 millioner danske kroner.

Derfor var museets direktør, Emily Ansenk, naturligvis også en anelse beklemt på eftermiddagens pressemøde.

- Denne handling har ramt kunstverdenen som en bombe […] Hvad der er sket, er et mareridt for enhver museumsdirektør, udtalte en chokeret museumsdirektør, som samtidig påpegede, at opklaringen af kuppet nu har højeste prioritet hos det hollandske politi.

Blandt tidens største kup
Med kunst til en værdi af 750 millioner kroner er nattens kunsttyveri blandt de største i historien. Det overgår det store kup i Paris i 2010, hvor fem malerier forsvandt fra Musée d’Art Moderne, og det er på niveau med kunstkuppet på Bührle Museum i Zürich, hvor tre mænd i 2008 stjal værker af Cézanne, van Gogh, Degas og Monet.

Til gengæld når tirsdagens tyveri i Rotterdam ikke helt på højde med historiens største museumskup, som fandt sted i 1990, da tyve huggede 13 mesterværker af blandt andre Rembrandt og Vermeer på Isabella Stewart Gardner Museum i Boston. Dengang blev tyvekosterne vurderet til 300 millioner dollar

Et næsten ligeså stort tyveri fandt sted året efter i Holland, da 20 værker blev stjålet fra Van Gogh-museet i Amsterdam. Men da værkerne blev fundet blot 35 minutter efter indbruddet, bliver hændelsen knap kategoriseret som et egentligt kup.
 

DE SYV STJÅLNE VÆRKER FRA KUNSTHAL ROTTERDAM:

Claude Monets Waterloo Bridge, London og Charing Cross Bridge, London
Pablo Picassos Tête d'Arlequin
Henri Matisses La Liseuse en Blanc et Jaune
Paul Gauguins Femme devant une fenêtre ouverte, dite la Fiancée
Lucian Freuds Woman with Eyes Closed
Meyer de Haans Autoportrait


Kilder: Nrc.nl, Rtl.nl og Telegraaf.nl
Billede: Kunsthal Rotterdam
Foto: Wikimedia Commons