Kunstner forsvarer sin 'kejtede' OL-skulptur

18.05.12

Den indisk-britiske skulptør Anish Kapoor erkender, at hans OL-skulptur Orbit er en smule kejtet at se på. Men værket handler mere om at give de besøgende en oplevelse, bebuder kunstneren. 

Af Troels Ussing

Med sine 115 meter skyder ArcelorMittal Orbit op ved siden af Det Olympiske Stadion i London. Det kunstneriske udkigstårn til 210 millioner kroner skulle ifølge Londons borgmester, Boris Johnson, og den olympiske minister, Tessa Jowell, give hele det olympiske område 'noget ekstra'. 

Men ikke meget tyder på, at Orbit bliver et vidunderligt vartegn på niveau med Frihedsgudinden i New York, som London ellers havde håbet på. I hjemlandet har folk stået i kø for at gøre grin med tårnet, der blandt andet er blevet kaldt 'Twisted Spaghetti' og 'Meccano on Crack'. Mange briter mener, at kunstværket mest af alt ligner en rutsjebane, mens Daily Mail har sammenlignet Orbit med en trafikulykke, hvor to kraner er kørt ind i hinanden.

Nu erkender manden bag værket, skulptøren Anish Kapoor, at Orbit måske ikke hører til blandt verdens smukkeste bygningsværker.

- Jeg synes, den er kejtet. På en måde har den sine albuer, der stikker ud. Den nægter at være et emblem, lyder svaret til Bloomberg News, når kunstneren skal bedømme sit værks udseende.

Oplevelsen er det vigtigste
Anish Kapoor lægger vægt på, at for ham og meddesigneren Cecil Balmond var det centrale dog at skabe et bygningsværk, som ikke blot fremstod smukt og yndefuldt:

- Jeg ville have, at vi skulle lave et værk, som virkelig handler om oplevelse. Det handler om at gå ind, gå op, og være en del (af værket, red.), fortæller kunstneren, der tager al kritikken med sindsro. 

Han husker nemlig sig selv på, hvordan store bygningsværker tidligere er blevet haglet ned for så siden at blive elsket af alle. Som eksempel nævner Kapoor Eiffeltårnet i Paris, der bestemt ikke fik en flatterende modtagelse ved verdensudstillingen i 1889, men i dag er det et af verdens mest kendte og elskede bygningsværker.

Under De Olympiske Lege vil det være gratis at komme op i Orbit, hvis man kan fremvise en OL-billet. For alle andre er prisen skyhøj: 15 pund, svarende til 140 danske kroner, vil en rejse gennem Orbits kredsløb koste. 


LÆS OGSÅ: Olympisk fakkel vinder designverdenens oscar

LÆS OGSÅ: Ai Weiwei fortryder design af Fuglereden

Kilder: Bloomberg News, Daily
Mail og Arcelormittal.com
Foto: ArcelorMittal