Kunstner klar til at opføre verdens dyreste kunstværk

Christo Mastaba Abu Dhabi

29.11.12

Bulgarskfødte Christo fik idéen for over 30 år siden, men først nu er han klar til at kreere verdens største og verdens dyreste kunstværk i Abu Dhabi. En pyramide-agtig skulptur af olietønder skal pryde ørkenen i den kunstglade oliestat.

Af Troels Ussing

For kunstneren Christo er der ofte langt fra tanke til handling, fordi hans projekter er så storslåede. Hans næste kunstprojekt har været mere end 30 år undervejs, men nu ser det ifølge AFAnews endelig ud til, at Christos pyramidelignende skulptur Mastaba bliver til virkelighed.

Værket er en 150 meter høj skulptur af olietønder, som skal skyde op i Abu Dhabis ørken. Emirat-staten har godkendt opførelsen af de i alt 410.000 tomme olietønder i forskellige farver, der tilsammen udgør Mastaba, og den præcise placering af værket bliver cirka 160 kilometers kørsel væk fra selve Abu Dhabi City – midt i Al Gharbia-ørkenens sandbakker.

Pris: to milliarder kroner
En af projektets store modstandere har været prisen. For Mastaba kommer i alt til at løbe op i en pris på to milliarder danske kroner, men gennem et samarbejde med en repræsentant for Abu Dhabis kronprins er det lykkedes Christo at få finansieret projektet via salg af hans egne værker samt tilskud fra forskellige investorer.

Hvor mange penge Abu Dhabi selv har skudt i Christos projekt er ikke offentliggjort, men kongefamilien i oliestaten er normalt ikke fedtet, når det kommer til at bruge penge på kunstprojekter. Lige nu er byggerierne af et Louvre og et Guggenheim-museum i gang i Abu Dhabi, og ørkenstaten har de senere år brugt milliarder af kroner på kunstværker, der skal pryde disse to museer.

Holder planen, vil Christos kunstværk stå færdigt om 30 måneder og vil dermed blive både verdens største værk og verdens dyreste stykke kunst. Mastaba vil blive Christos eneste permanente storværk – andre af hans store projekter som eksempelvis indpakningen af Rigsdagen i Berlin og Pont Neuf i Paris har alle været midlertidige.
 

LÆS OGSÅ: Ørkenstat gør alvor af sandt museumsmekka

Kilde: AFAnews
Billede: Abu Dhabi Mastaba, skitse af Christo
Foto: Eeva-Inkeri © 1977 Christo