Kvium-samling vurderet lavt hos Christie’s

Auktionshuset Christie's har ikke den store fidus til, at 18 malerier af Michael Kvium vil opnå høje priser, når de i morgen er under hammeren i Amsterdam.

Af Troels Ussing

Der er mulighed for at gøre et rigtig godt køb i morgen, når Christie's i Amsterdam afholder en stor auktion med værker fra det nu lukkede hollandske museum Scheringa Museum of Realist Art. I hvert fald hvis auktionens i alt 18 malerier af danske Michael Kvium går til vurderingen.

Malerierne har fået en ganske lav vurdering, hvis man sammenligner med de hammerslag, som Kvium har opnået på danske auktioner gennem de sidste fem-seks år. Priserne på Kvium-værker steg voldsomt fra 2006, efter at ARoS afholdt sin store udstilling Jay Walking Eyes, og frem til 2009 var det ikke ualmindeligt, at man måtte slippe mellem 300.000 og 400.000 kroner, hvis man ville eje et stort Kvium-maleri.

Ganske vist er Kvium-efterspørgslen stilnet en anelse af i løbet af de sidste par år, men priserne på hans bedste værker ligger stadig et godt stykke over, hvad Christie's har valgt at vurdere de aktuelle auktionsemner til.

100.000 for gigant-værker
En max-vurdering på 20.000 dollar – svarende 115.000 kroner – er det højeste, som Christie’s har klistret på de 18 malerier af den danske kunstner. Og her er der tale om lærreder, som er op mod syv meter store. Ifølge Kunstkup.dk’s pristjek er lignende malerier gennem de sidste fem år oftest solgt for mellem 250.000 og 500.000 danske kroner.

Men selv om Christie's har vurderet Kvium-værkerne lavt, er det naturligvis langt fra sikkert, at hammerslagene ender så langt nede. Mange danskere må formodes at byde med på malerierne i morgen.

Jysk køber?
Også Horsens Kunstmuseum, der ejer Danmarks største Michael Kvium-samling, kunne være en mulig opkøber, selv om museets leder, Claus Hagedorn-Olsen over for Politiken ikke vil bekræfte, at han vil byde med. Han er dog ikke i tvivl om værkernes kvalitet:

- Jeg kender Michaels produktion, og ud fra mit kendskab må jeg sige, at der er tale om rigtig gode værker – det er der ingen tvivl om, udtaler han i dagens Politiken.

Det dyreste Kvium-maleri, der nogensinde er solgt, er Olien, arvtagerbillede fra 1992, som på en Bruun-Rasmussen-auktion i 2008 opnåede et hammerslag på intet mindre end en million kroner. Altså cirka det tidobbelte af vurderingen på de billeder (på samme størrelse eller endnu større), som er til salg i morgen.

 

Kilder: Christie’s, Politiken, Bruun-Rasmussen og Findartinfo.com