Maskerede mænd bag voldsomt museumsrøveri

Olympia mosaic OL ancient greece

17.02.12

To beslørede og bevæbnede røvere bagbandt tidligt fredag morgen en kvindelig ansat på et græsk museum, hvorefter de stak af med 68 klenodier. Efter røveriet har den græske kulturminister trukket sig fra sin post.

Af Troels Ussing

Om det er desperate grækere på pengejagt, vides ikke, men for anden gang på godt en måned er et græsk museum blevet udsat for røveri. Fredag morgen ved syvtiden trængte to mænd ind på et museum i Olympia og huggede 68 udstillede genstande, der stammer fra antikkens olympiske lege.

Ifølge BBC News havde de to røvere afbrudt sikkerhedssystemet, hvorefter de med en pistol truede museets enlige vagt. Først forsøgte de at få den kvindelige vagt til at udlevere bestemte klenodier, men da hun nægtede, bandt mændene hende, så de fik frit spil på museet.

Smadrede montrer
For at få adgang til mange af de antikke genstande måtte de maskerede røvere smadre flere montrer, så de kunne fylde deres sække med museets kunstskatte. De 68 stjålne klenodier er primært af bronze og keramik, men også en gammel guldring er forsvundet.

- Vi må vente på, hvad den lokale arkæologiske inspektør siger, men genstandene var af uvurderlig værdi, udtalte Olympias borgmester, Thymios Kotzias, efter hændelsen til Flash Radio, skriver BBC News.

Minister træder tilbage
Dagens røveri fik i formiddags Grækenlands kulturminister, Pavlos Geroulanos, til at opsige sin ministerstilling.

Den nu tidligere minister var blot tilbage i januar vidne til et andet stort kunstkup, da tyve brød ind i det græske nationalmuseum og snuppede flere kostbare værker fra det 20. århundrede – heriblandt et maleri af Pablo Picasso, som den spanske kunstner selv havde foræret museet.


Kilde: BBC News
Billede: Mosaik fra Olympia Museum med
atleter fra antikkens olympiske lege
Foto: Tetraktys, Wikimedia Commons