Millionsalg på Frieze-messernes førstedag

Frieze Masters 2012

12.10.12

Et Picasso-maleri til 50 millioner kroner var blandt de mange store køb, der fandt sted på førstedagen af den britiske Frieze Week. Også værker af Warhol og Léger blev handlet for tocifrede millionbeløb.

Af Troels Ussing

Nogle af verdens absolut største kunstsamlere var onsdag aften landet i London til åbningen af Frieze Week. Ud over at den sædvanlige Frieze Art Fair finder sted i disse dage, har arrangørerne tilføjet Frieze Masters, som er en messe kun med kunst fra før år 2000. Men kunst fra de gamle mestre og frem til slutningen af det 20. århundrede kunne bestemt også lokke købere til.

Således valgte en unavngiven amerikansk samler ifølge Bloomberg News at bruge 8,5 millioner dollar – svarende til små 50 millioner kroner – på Pablo Picasso-maleriet Homme et Femme au bouguet fra 1970.

Picasso’en blev købt hos new yorker-galleristen Christophe Van de Weghe, som nok ikke fortryder at have taget turen til London, da han på åbningsaftenen også fik solgt et maleri af Fernand Léger til 15 millioner kroner.

Warhol blomstrer
Pablo Picasso og Andy Warhol er de to kunstnere, som på årsbasis sælger klart bedst i verden. Og når nu et Picasso-værk blev handlet på Friezes førstedag, ville Warhol tilsyneladende ikke stå i skyggen af spanieren. I hvert fald blev et af Warhols Flowers-malerier også solgt for 15 millioner kroner onsdag aften.

Frieze Week varer indtil på søndag, hvilket også auktionshusene benytter sig af. Både Sotheby’s og Christie’s afvikler specielle Freize Week-auktioner fredag aften, og Philips de Pury & Company afholdt en stor auktion onsdag aften. Kort sagt: Alle smeder, mens de købestærke samlere er 'samlet' i den britiske hovedstad.
 

LÆS OGSÅ: Udenlandske gallerier: Gør Art Cph mere international
LÆS OGSÅ: Warhol den bedst sælgende kunstner i 2011


Kilder: Bloomberg News og Frieze Masters
Billede: Frieze Masters 2012
Foto: Linda Nylind (Courtesy of Linda Nylind/ Frieze)