Modstand mod blå hane på Trafalgar Square

Frisch Cock Trafalgar Square

Hanen er et populært symbol på det franske folk, og derfor ønsker modstandere nu ikke, at kunstværket Cock bliver udstillet på Trafalgar Square, da pladsen med Lord Nelson-statuen reelt skal minde briterne om landets storslåede sejr over Frankrig i 1805.

Af Troels Ussing

Nok engang er der opstået tvivl om, hvorvidt Katharina Fritschs kunstværk Cock som planlagt kan blive opført på Den fjerde sokkel på Trafalgar Square til sommer. Først ville konservative kræfter helt afskaffe projektet med skiftende værker på pladsen i London og i stedet opføre en permanent statue af den netop afdøde Margaret Thatcher, nu er det så The Thorney Island Society, der galer op om, at Frischs hane ikke hører hjemme på Londons glorværdige plads. Det skriver flere engelske medier.

Problemet for The Thorney Island Society, hvis erklærede mål er at være på vagt over for upassende byggeprojekter i London, er, at kunstværket med den blå hane har stærke associationer til den galliske hane, som er et nationalsymbol i Frankrig. Når det ikke harmonerer med Trafalgar Square, skyldes det, at pladsen har fået sit navn efter Admiral Nelsons episke sejr over den franske flåde i Slaget ved Trafalgar, som var med til at forhindre en fransk invasion af England i 1805.

"Karakterløs"
- Vi kan ikke se nogen logisk grund til, at den foreslåede skulptur skal placeres på Den fjerde sokkel. Den har ikke nogen tilknytning til Trafalgar Square og byder på intet andet end en karakterløs distraktion, lyder det fra Thorney Island Societys formand i et brev til Westminster Byråd, skriver The Independent.

The Fourth Plinth Commissioning Group, der står bag udvælgelsen af de moderne værker på Trafalgar Square, tager dog den nyopståede gokken og brokken med sindsro. Et af dens medlemmer Matthew Slotover mener ikke, at Katharina Fritschs hane er i risiko for at miste sin plads på plinten, og i stedet for at kagle op om, hvor upassende Cock er, bør briterne i stedet se frem til den 20. juni, hvor værket efter planen indtager Trafalgar Square.

- Hvis man vil have en skulptur, som ser ud som noget, der blev lavet for 500 år siden, bliver det ikke en interessant skulptur. Fritsch er en af Tysklands store kunstnere i de sidste 30 år. Vi skulle være beærede over at have fået hende til at lave et stort værk i London, udtaler han ifølge The Independent.
 

LÆS OGSÅ: Thatcher kan vælte dansk-norsk kunstnerduo af plinten
 

Kilder: The Independent og The Guardian
Billede: ’Hahn’/’Cock’ af Katharina Fritsch
Foto: Greater London Authority