Mona Lisa-kopi menes at være malet af Satan

Prado-museets nyudforskede kopi af Mona Lisa er formodentlig malet af Leonardo da Vincis elev og elsker, italieneren Gian Giacomo Caprotti – bedre kendt under øgenavnet 'Lille Satan'.  

Mona Lisa Copy and Real

Til venstre ses 'Satans' Mona Lisa, til højre da Vincis   (Foto: Museo del Prado & Wikimedia Commons)

01.03.12

Af Troels Ussing

Omkring årsskiftet fandt kunsteksperter under et rutinemæssigt vedligeholdelsestjek ud af, at Prado-museets kopi af Mona Lisa reelt var malet på nøjagtig samme tid som Leonardo da Vincis verdensberømte maleri. Dermed kan maleriet som sådan ikke længere betragtes en decideret kopi, men et forstudie, der sandsynligvis er udført af en af Leonardo da Vincis mange elever.

Siden nyopdagelsen har eksperter fra Prado i Madrid og Louvre i Paris, hvor originalen hænger, gransket maleriet ganske nøje for at finde frem til, hvem der oprindeligt har ført penslen. Og ifølge The Art Newspaper er eksperterne nu næsten sikre på, at det må være da Vincis nærmeste elev, Gian Giacomo Caprotti, der skal tilskrives Prado-museets La Gioconda, som Mona Lisa hedder på italiensk. 

En smuk lille Satan
Caprotti blev allerede som 10-årig tilknyttet da Vincis atelier, og han blev med tiden en af mesterens favoritelever, selv om han havde problemer med sin opførsel. Knægtens dårlige adfærd gav ham øgenavnet Salaí – 'lille Satan' – men selv om da Vinci beskrev ham som 'en løgner, en tyv', beundrede mesteren alligevel sin unge elev for hans unikke malertalent.

En italiensk 1500-tals-historiker har desuden beskrevet Salaí som en 'yndefuld og smuk ung mand med krøllet hår, som Leonardo var meget glad for'. Blandt andet denne formulering har ført til spekulationer om, at de to malere skulle have haft et seksuelt forhold til hinanden – en tese, som dog savner håndfaste beviser.

Alt peger på Salaí
I løbet af efterforskningen med at finde frem til kunstneren bag Prados Mona Lisa har eksperterne kunnet udelukke en række af Leonardo da Vincis andre elever. Først blev de spanske elever afskrevet, og nu tvivler kunsteksperterne også på, at ophavsmanden kan være italienske Francesco Melzi, som sammen med Salai har tilhørt de to hovedkandidater. 

Mona Lisa-kopien er nemlig blevet dateret til at være udarbejdet samtidig med det ægte maleri, som Leonardo da Vinci malede mellem 1503 og 1506. Først året efter blev Melzi elev hos da Vinci, hvilket øger sandsynligheden for, at det er Salaí, der har stået side om side med sin mester og malet portrættet af den italienske rigmandskone Lisa fra Gioconda. Han startede nemlig allerede som elev i 1490 og var sammen med sin mester til dennes død i 1519.

Prados Mona Lisa formodes at været kommet på spanske hænder i løbet af 1600-tallet, hvor det er blevet købt af en kunstsamler bosat på den Iberiske Halvø.  


LÆS OGSÅ: Tyveriet, der gjorde Mona Lisa verdensberømt


Kilde: The Art Newspaper