Ups! Museum havde glemt kostbar Picasso i kælderen 

22.08.12

Et amerikansk museum havde fejlregistreret et værk af Picasso i 1963, og derfor lå det værdifulde værk gemt væk i næsten 50 år. Af økonomiske årsager må museet nu sælge den nyopdagede Picasso.

Af Troels Ussing

Indtil for nylig befandt en Siddende kvinde med rød hat sig i en kølig kælder på Evansville Museum i Indiana, USA. Der havde værket af Pablo Picasso forputtet sig, fra den dag i 1963 den industrielle designer Raymond Loewy generøst havde doneret det kostbare kunstværk til museet.

Da Evansville Museum modtog gaven, blev værket fejlagtigt registreret som værende lavet af en kunstner ved navn 'Gemmaux', selv om det var signeret af Picasso i øverste højre hjørne og ligeledes osede langt væk af at være skabt af den spanske maler.

'Gemmaux' var blot betegnelsen for teknikken, som Picasso havde anvendt til at skabe værket. Men ved en sjuskefejl blev kunstnernavnet og teknikken forvekslet, da værket skulle føres ind i museets database. Derfor blev værket hurtigt glemt igen, og i stedet for at pryde museets vægge, måtte det stå og samle støv i kælderen i næsten 50 år.

Har vi virkelig en Picasso?
Tidligere i år blev Evansville Museum kontaktet af auktionshuset Guernsey’s, som var på jagt efter værker af Picasso. Guernsey’s havde i sin research fundet frem til, at museet ejede en fin Picasso, som alligevel aldrig blev udstillet – så mon ikke, Indiana-museet var parat til at sælge?

Først undrede folkene på Evansville sig over henvendelsen, for her havde man da ingen Picasso. Men efter nøjere granskning fandt de ansatte frem til, at Siddende kvinde med rød hat altså blot havde været gemt væk i kælderen under et forkert kunstnernavn.

- Det var uden tvivl nogle enestående omstændigheder, der afslørede denne skat i vores museum, udtaler direktøren på Evansville Museum, John Streetman, som er kisteglad det 'nye' værk:

- Det skinner som en juvel, lyder det begejstret.

Tvunget til at sælge
Selv om folkene på museet i Indiana er glade for Picassoen, ser de alligevel ingen anden udvej end at sælge deres 'juvel'. At beholde værket vil betyde en masse ekstra udgifter til nye forsikringer og en opjustering af sikkerheden på museet. Derfor har bestyrelsen valgt at skille sig af med mesterværket.

- Det er en svær, men nødvendig beslutning at sætte et salg i gang, udtaler John Streetman, som har aftalt med Guernsey’s, at det New York-baserede auktionshus skal forsøge at sælge Picasso-værket i en privat handel.

Evansville Museum ønsker ikke at offentliggøre, hvad et salg formodentlig vil indbringe.


LÆS OGSÅ: Picasso-maleri vandaliseret i USA – SE VIDEO
LÆS OGSÅ: Picasso-maleri brugt ulovligt i Titanic

Kilde: Evansville Museum
Billede: 'Femme assise au chapeau rouge' af Pablo Picasso
Foto: Michael Wheatley © Evansville Museum of Arts, History & Science