Dom: Museum skal udlevere stjålen kunst

19.03.12

En jødisk familie har vundet en årelang kamp mod tysk museum for at få tusindvis af sjældne plakater udleveret. Plakaterne, der har en værdi af cirka 33 millioner, blev stjålet af nazisterne under krigen.

Af Troels Ussing

Tysklands førende historiske museum må nu afgive 4.259 yderst sjældne plakater til Peter Sachs, efterkommer af Hans Sachs, som under Anden Verdenskrig måtte se nazisterne nappe det meste af hans kunstsamling. Det har retten i Karlsruhe bestemt:

- Ejeren af kunst, som er konfiskeret gennem nazistiske uretfærdigheder, må […] kunne forlange kunsten udleveret fra den nutidige ejer, hvis kunstværket har været forsvundet efter krigen og derfor ikke kunne blive returneret i overensstemmelse med de allieredes tilbageleveringslove, lyder rettens begrundelse.

Samlingen, der indeholder film- og kabaretplakater fra 1920’erne og 30’erne samt politiske propagandaplakater af kunstnere som Max Pechstein og Wassily Kandinsky, blev frarøvet tandlægen Hans Sachs, da han blev sendt i koncentrationslejr i 1938. Siden hen blev samlingen en del af Deutsches Historisches Museums eje, hvilket Hans Sachs’ efterkommere først fandt ud af for syv år siden, hvorefter sønnen Peter Sachs fik retssagen til at rulle. 

Snarlig genforening
Deutsches Historisches Museums skriver i en pressemeddelelse, at museet accepterer dommen og 'straks vil mødes med Peter Sachs for at sikre en hurtig og fredelig afvikling af ejendoms- og ejerskabsforhold'.

Dermed kan den 74-årige Peter Sachs nu igen få ro i sit sind efter et syv års opslidende forløb. 

- Jeg kan ikke beskrive, hvad det betyder for mig på det personlige plan. Det føles som en retfærdiggørelse for min far – en sidste anerkendelse af det liv, han mistede og aldrig fik tilbage, udtaler Peter Sachs ifølge Bloomberg News.

At sagen kom til at forløbe over så mange år, skyldes ikke mindst det komplicerede forhold, at familien Sachs i 1961 fik udbetalt en erstatning på 50.000 dollar, da man vurderede, at samlingen måtte være gået tabt under krigen. Peter Sachs har tidligere udtalt, at han i forbindelse med en sejr i retssagen naturligvis vil tilbagebetale erstatningen – også så beløbet svarer til nutidens værdi.


LÆS OGSÅ: Tysk museum nægter at udlevere nazistisk tyvegods

Kilder: Bundesgerichtshof Karlsruhe, Deutsches
Historisches Museum & Bloomberg News
Billede: Eisenhower inspicerer stjålne kunstværker,
som nazisterne havde gemt i en tysk saltmine
Foto: Lt. Moore, US Army © US Federal Goverment