Norden tæt på nyt Guggenheim

10.01.12

Helsinki bliver efter al sandsynlighed hjemby for det sjette Guggenheim-museum i verden. Hvis alt klapper, kan museet stå færdigt i 2018.

Af Troels Ussing

I et år har man i Finlands hovedstad, Helsinki, set på mulighederne for at tilrane sig en turistattraktion af den helt tunge slags. Og selv om det endnu ikke er helt på plads, tyder meget på, at finnerne fra 2018 vil kunne invitere alverdens kunstfreaks inden for på Nordens første Guggenheim-museum.

Det oprindelige Guggenheim i New York blev grundlagt i 1937, men siden er der kommet andre til i Venedig, Bilbao og Berlin. Også i Abu Dhabi er der lige nu et Guggenheim under opførelse, og det sjette i rækken ser altså ud til at blive placeret ved havnen i Helsinki, hvilket ikke overraskende glæder den lokale borgmester (billedet øverst):

- Et Guggenheim-museum i Helsinki vil gavne alle de finske museer og hele kunstområdet. Det vil styrke Helsinkis position som en nordisk kulturel hovedstad og bringe flere kulturturister til Helsinki fra Finland, Skandinavien, Rusland, Baltikum og andre dele af verden, lød det fra Jussi Pajunen på tirsdagens pressemøde.

Forventer samme besøgstal som Louisiana
The Guggenheim Foundation, som sammen med bystyret i Helsinki skal stå for opførelsen, forventer, at 300.000 finner årligt vil besøge det nye museum. Derudover er håbet, at mellem 200.000 og 250.000 turister vil lægge vejen forbi Guggenheim Helsinki, hvilket sammenlagt vil give museet det samme antal gæster som danske Louisiana, der i øjeblikket er Nordens bedst besøgte kunstmuseum.

Prisen for Guggenheim Helsinki formodes at havne på godt en milliard danske kroner.


LÆS OGSÅ: Se verdens 10 mest besøgte kunstmuseer

LÆS OGSÅ: Arkitektur-perle i fare for at blive droppet


Kilder: Guggenheim.org og Hil.fi
Billede: Helsinkis borgmester og viceborgmester
præsenterer planerne om Guggenheim Helsinki
Foto: Screendump fra web-transmission