Norsk postvæsen smed en Rembrandt væk

Rembrandt ætsning kobbertryk

24.08.12

Da en norsk galleriejer troppede op på det lokale posthus for at hente en Rembrandt, der var blevet sendt til ham fra England, var værket pist væk. Nu står nordmanden til en sølle erstatning på maksimalt 1.000 kroner.

Af Troels Ussing

Ole Dørje, der driver galleriet Soli Brug nær Fredrikstad i Norge, fik sig en slem overraskelse, da han tøffede ned på posthuset for at hente et værk af Rembrandt, som galleristen havde bestilt i England.

- Billedet, eller ætsningen, blev sendt rekommanderet fra England til Norge. Vi fik udleveringssedlen, men fik besked, da vi skulle hente den, at ætsningen var blevet væk, siger Ole Dørje til Nrk.no.

Og hos det norske postvæsen kan galleriejeren ikke få meget hjælp, da man heller ikke her forstår, hvad der er gået galt. Ifølge registreringssystemet har posthuset nemlig modtaget pakken med det værdifulde kunstværk.

- Det er til og med registreret, på hvilken hylde den (ætsningen, red.) ligger. Desværre er den forsvundet derfra, uden vi ved, hvad der er sket, siger informationschef i Posten Norge, Jan Michalsen, til Nrk.no.

Får kun 500-1.000 kroner i erstatning
Den forsvundne Rembrandt kommer til at koste Ole Dørje dyrt. For mens markedsværdien på ætsningen er på små 50.000 kroner, får galleristen kun udbetalt mellem 500 og 1.000 kroner for tabet af en rekommanderet forsendelse.

- Det dækker vel kun tapen i hjørnerne. Vi havde ingen forsendelsesforsikring, men det har vi vel lært, at vi må have fremover. Det bliver jo os, som må dække tabet, lyder det fra Ole Dørje.

Galleriets udstilling, som Rembrandten skulle have været en del af, åbner som planlagt i weekenden – også selv om det savnede værk altså mangler. Til gengæld byder udstillingen på kobbertryk af Goya, Dalí, Munch og den norske dronning Sonja.

Se den savnede Rembrandt her

LÆS OGSÅ: Stjålen Rembrandt fundet i kirke

Kilde: Nrk.no
Billede: Dette selvportræt (1648) af Rembrandt er
ligesom det savnede værk en ætsning. Denne
hænger dog trygt på Rijksmuseum i Amsterdam
Foto: Wikimedia Commons