Ny museumslov på plads

SMK

14.12.12

Fredag formiddag blev Folketingets partier enige om en ny museumslov, som skal skærpe fagligheden på landets museer.

Af Troels Ussing

Efter godt en uge på posten har den nye kulturminister, Marianne Jelved (R), fået samlet Folketingets partier om en ny museumslov, der ifølge ministeren 'giver museerne et stærkt grundlag for deres arbejde i lokalområderne og på landsplan'.

- Jeg tror, aftalen får stor betydning. Den skærper fagligheden på museerne, og vi får forskningsmidler ud på museerne på samme måde, som andre forskningsmidler bliver fordelt, siger Marianne Jelved til DR Nyheder.

Netop et øget fokus på fagligheden har været centralt for de politiske partier, og den nyindgåede aftale skal sikre et højere forskningsniveau på museerne. Det betyder, at der på alle museer skal være ansatte, som har en ph.d. eller tilsvarende uddannelse – i hvert fald hvis museerne ønsker at få fuldt statstilskud.

Bestyrelser på SMK og Nationalmuseet
Ifølge DR Nyheder betyder aftalen også, at politikerne vil undersøge, om landets to store nationale museer, Statens Museum for Kunst (SMK) og Nationalmuseet, skal have tilknyttet bestyrelser.

Det skal være med til at skabe en stærkere ledelse af museerne, så de administrerende direktører ikke sidder i et ledelsesmæssigt tomrum, men derimod får en bestyrelse, de kan sparre med.

Endelig skal den nye museumslov sikre, at konserveringsarbejdet i landet bibeholdes på nuværende niveau, selv om museerne har overtaget opgaven fra amterne.
 

Kilder: Kulturministeriet og DR Nyheder
Billede: SMK kan se frem til at få indført en bestyrelse
Foto: Statens Museum for Kunst