Ny vanvittig rekord: Bacon slår "Skriget"

Højst overraskende blev en Francis Bacon-triptych tirsdag aften solgt for næsten 800 millioner kroner på auktion i New York. Dermed overgår værket Edvard Munchs Skriget, som sidste år ellers blev det dyreste kunstværk solgt på auktion.

13.11.13

Af Troels Ussing

Tirsdag aften på Christie's i New York blev en af de helt særlige aftener i kunstbranchen, da Francis Bacons treenighedsmaleri Three Studies of Lucian Freud efter lang tids budgivning endte med en samlet pris på 142,4 millioner dollar, svarende til godt 790 millioner danske kroner.

Bacon-værket, som Christie's ikke havde påklistret nogen vurdering før salget, er dermed det dyreste kunstværk, der nogensinde er solgt på auktion.

"En helt ny verden"
Enkelte eksperter havde vurderet, at Three Studies of Lucian Freud muligvis kunne nå et hammerslag på omkring de 100 millioner dollar, men at værket så klart oversteg den tidligere rekordindehaver – Edvard Munchs Skriget, som i 2012 opnåede en samlet pris på 120 millioner dollar – kom som lidt af et chok for de fleste.

- Det er en helt ny verden. Det føles, som om at kunstmarkedet er blevet født på ny. Jeg er overvældet, udtalte Abigail Asher, kunstrådgiver hos Guggenheim Asher Associates, til Bloomberg News efter Christie's' auktion, som samtidig blev den mest indbringende auktion nogensinde med et samlet salg på intet mindre end 692 millioner dollar.

Koons og Kooning på toppen
I alt opnåede hele ti kunstnere personlige rekordpriser tirsdag aften, og selv om Bacon stjal billedet, gjorde amerikanske Jeff Koons også sit for at markere sig. "Ballon-kunstnerens" værk Balloon Dog (Orange) opnåede en pris på 58,4 millioner, svarende til 325 millioner kroner, hvilket ikke blot var rekord for kunstneren, men også den højeste auktionspris for en levende kunstner nogensinde.

Også amerikaneren med de hollandske rødder Willem de Kooning var blandt de mange rekorder på Christie's-auktionen. Hans maleri Untitled VIII blev solgt for lidt over 32 millioner dollar (178 millioner kroner). 

I alt gik 11 af auktionen 69 katalognumre for mere end 20 millioner dollar, mens blot seks værker gik tilbage.

LÆS OGSÅ: Se de 10 dyreste kunstværker i 2012

LÆS OGSÅ: Se de 10 mest vanvittige hammerslag i 2011

Kilder: Christie's og Bloomberg News