Nye købere sikrede succesår for auktionshusene 

02.01.12

For de største auktionshuse steg salget af moderne kunst med 35 procent i 2011. Fremgangen skyldes en ny gruppe af købere, der som følge af uroen på det finansielle marked søger over i kunstens verden.

Af Troels Ussing

Hvad angår salget af moderne kunst, oplevede verdens to største auktionshuse, Christie’s og Sotheby’s, lidt af et jubelår i 2011. De kunne nemlig se et marked, der steg med 35 procent, da købere fra hele verden kæmpede om at få fat i de bedste værker inden for moderne kunst.

Ifølge Bloomberg News’ beregninger solgte de to auktionsgiganter nemlig for hele 9,8 milliarder kroner på årets i alt 12 auktioner, hvor der kunne købes betydningsfulde moderne kunstværker. Tilsvarende indbragte disse auktioner kun 6,9 milliarder i 2010.

Dog er der stadig et stykke vej til rekorden i 2007 før den økonomiske krise, hvor Sotheby’s og Christie’s tilsammen solgte moderne kunst for næsten 14 milliarder kroner.

Nye købere til den dyre kunst
En af grundene til stigningen i 2011 er, at der er en helt ny gruppe af købere til kunst, vurderer Christophe Van de Weghe, som er kunsthandler i New York:

- Kunstmarkedet er et sted for nye folk i disse dage. Der er amerikanere, som ingen har set før, der er begejstrede for denne verden, og som ønsker et alternativ til aktier. Og så er der købere, der kommer ind fra steder som Indien og Kina. De samlere, som købte for 15 år siden, er ikke parate til at betale nutidens høje priser, siger kunsthandleren til Bloomberg News.

Han bakkes op af den amerikanske kunstrådgiver Mary Hoeveler, som mener, at netop den nyere kunst nyder en helt særlig opmærksomhed i øjeblikket:

- Nye købere er også kommet til på markedet for moderne kunst fra de andre mere traditionelle samleområder inden for kunsten. Efterspørgslen på samtidskunst er steget eksponentielt, siger hun til Bloomberg News.

Kilde: Bloomberg News
Foto: Sotheby's, New York
(Fotograf: Jim Henderson)