Nyopdaget Cézanne-værk ryger på auktion

29.03.12

Et genopdaget forstudie til verdens dyreste maleri, Paul Cézannes Kortspillerne, bliver hovedværket på en kommende Christie’s-auktion. Akvarellen forventes at opnå et trecifret millionbeløb.

Af Troels Ussing

Det er første gang i ti år, at hovedværket på en af Christie’s store auktioner over impressionistisk og moderne kunst består af et værk udført på papir. Men en akvarel af franske Paul Cézanne, som ikke er set i årevis, vil uden tvivl trække en masse interesserede købere til. Derfor har auktionshuset også vurderet værket til at kunne nå en pris på godt 110 millioner kroner.

At akvarellen er vurderet så højt, skyldes først og fremmest, at den er et forstudie til Cézannes serie Kortspillerne, som i alt består af fem malerier, hvoraf det ene omkring årsskiftet blev solgt for 1,4 milliarder kroner – verdensrekorden for et kunstværk. 

Gemt væk i 60 år
Akvarellen med den håndgribelige titel En kortspiller har været kendt fra gamle sorthvid-fotos, men den har ikke været fremme i offentligheden siden 1953.

- Det var frygtet af fagfolk og samlere, at den var gået tabt i historien, udtaler Christie’s direktør for impressionistisk og moderne kunst, Sharon Kim, som forventer, at værket vil blive fulgt med 'stor interesse fra kunder rundt om i verden'.

Forstudiet blev fundet tidligere i år i den afdøde Heinz Eichenwalds samling. Eichenwald var en kendt læge, men også en prominent kunstsamler, som emigrerede til USA i 1930’erne.

Auktionen finder sted 1. maj, men inden da vil Cézanne-akvarellen blive udstillet både i Genève og New York.
 

LÆS OGSÅ: Verdensrekord: 1,4 milliarder for et maleri
LÆS OGSÅ: Verdens dyreste maleri burde hænge i Skandinavien 

Kilde: Christie's
Foto: Christie's