Qatar er verdens førende opkøber af moderne kunst

Qatar er verdens førende opkøber af moderne kunst oliemilliarder

12.07.11

Den lille oliestat Qatar er blevet verdens mægtigste, hvad angår køb af moderne kunst. Gennem de sidste seks år har staten stået bag største-delen af de store handler inden for moderne kunst.

Af Troels Ussing

Der tjenes enorme summer på ’det sorte guld’ i Qatar, men de mange oliemilliarder graves bestemt ikke ned i ørkensandet eller gemmes i sheikernes skattekister. I stedet bruges de på læssevis af store kunstværker, og især har qatarerne kastet deres kærlighed på den moderne kunst.

Ifølge The Art Newspaper, som har undersøgt, hvem der står bag de største kunst-opkøb i verden, har Qatar især gennem de sidste seks år sat sig markant på markedet. Ikke mindst golfstatens Sheikh Saud Bin Muhammad Bin Ali Al-Thani, som er i familie med emiren af Qatar, har været en særdeles stor opkøber af kunst – således blev han også for nylig af Artnews udnævnt til at være en af verdens 10 største private kunstsamlere.

Emiren amok i 2007
The Art Newspaper erfarer, at alene den amerikanske kulturelle eksport til Qatar løb op i mere end 2 milliarder kroner i perioden 2005 til april 2011 med et klimaks i 2007, hvor eksporten lød på svimlende 1,2 milliarder – samme år som emiren af Qatar på en auktion valgte at købe et maleri af Mark Rothko for cirka 370 millioner kroner og et Francis Bacon-maleri til 270 millioner. En måned efter måtte emiren igen frem med checkhæftet, da han sikrede sig et værk af Damien Hirst. Denne gang slap han dog med at betale lige i underkanten af 100 millioner kroner.

Ifølge Den Internationale Valutafond er Qatar dog også verdens rigeste land, så derfor er det måske ikke så mærkeligt, at der er plads til at spendere store summer på moderne kunst. Dog bor der kun knap en million mennesker i ørkenstaten, hvilket naturligvis betyder, at antallet af kunstsamlere må være relativt begrænset.

 
Kilder: The Art Newspaper og Artnews
Foto: Troels Ussing