Rasende rigmand slæber auktionshus i retten

30.04.12

Russiske Viktor Vekselberg kæmper i disse dage en kamp mod Christie’s ved den højeste domstol i England. Rigmanden mener, at auktionshuset har solgt ham et falsk maleri til 16 millioner kroner.

Af Troels Ussing

I 2005 fik den russiske milliardær Viktor Vekselberg hammerslag på et maleri, som auktionshuset Christie’s bebudede var malet af den russiske kunstner Boris Kostodiev i 1919. Vekselberg betalte de små 16 millioner kroner, som maleriet løb op i inklusive salærer, og var umiddelbart glad for sit køb af Odalisque (se maleriet her).

Men efterfølgende fandt den russiske rigmand via sin mellemhandler ud af, at maleriets signatur først kunne været påført i 1940’erne. Da Boris Kostodiev døde i 1927 kunne værket altså ikke være af ham. En nærmere undersøgelse viste tilmed, at der på lærredet var anvendt et aluminiumsbaseret pigment, som ifølge Vekselbergs eksperter slet ikke er blevet brugt af kunstnere før efter Kostodievs død.

Den russiske oliemilliardær forlangte derfor at købet skulle gå tilbage, da der var tale om et falsk værk, men hos Christie’s har man ikke været enig i den analyse, og derfor kører sagen i øjeblikket på højeste blus ved Højesteret i London.

En principsag for verdens 64. rigeste
For Viktor Vekselberg handler retssagen ikke så meget om at få sine penge igen. Russeren er nemlig af Forbes Magazine udnævnt som verdens 64. rigeste privatperson, og hans samlede formue vurderes til omkring 65 milliarder kroner. Dermed er han eksempelvis rigere end sin kunstinteresserede landsmand Roman Abramovich. 

Vekselberg vil derfor ikke ligefrem gå rabundus ved at have brugt 16 millioner på et fejlkøb. Men for russeren er det blevet en principsag, at verdens største auktionshus ikke skal slippe af sted med at narre ham.

Christie’s holder dog fast i, at husets vurdering af Odalisque som værende en ægte Kustodiev holder stik. Deres forsvar forlyder ifølge The Daily Mail, at det fundne aluminiumsbaserede pigment på lærredet faktisk blev anvendt af kunstnere allerede i 1919, om end det var mere almindeligt i 30’erne. 

Retssagen forventes afgjort i midten af maj måned. De samlede sagsomkostninger løber sandsynligvis op i samme beløb, som Viktor Vekselberg betalte for det omstridte maleri i 2005. 


LÆS OGSÅ: Svindler forfalskede mere end 50 værker
LÆS OGSÅ: Rigmand: Derfor gav jeg 400 millioner for et maleri

 


Kilder: The Daily Mail og diverse andre britiske og russiske medier
Billede: Viktor Vekselberg – kunstsamler og Ruslands sjetterigeste person
Foto: Jürg Vollmer / Maiakinfo, Wikimedia Commons