Rekord: 120 millioner for en Ming-vase

06.10.11

Auktionshuset Sotheby’s har i denne uge afholdt en stribe auktioner med kinesisk kunst. Mest bemærkelses-værdigt var salget af en Ming-vase for den rekordstore sum af 120 millioner kroner. Men også et maleri af den kinesiske kunstner Zao Wou-ki slog rekord.

Af Troels Ussing

Det vil nok være en god idé, hvis den nye ejer af en 500 år gammel Ming-vase, købt i går på en Sotheby’s-auktion i Hong Kong, stiller sin nyerhvervelse væk, når børne-børnene kommer på besøg. For med en pris på 120 millioner kroner, vil det være lidt bittert, hvis vasen ryger en tur på gulvet, fordi de små leger lidt for voldsomt i stuen.

Da hammeren faldt ved de 120 millioner kroner på auktionen i Hong Kong, kunne den anonyme køber samtidig konstatere, at vedkommende havde lagt verdens-historiens største sum for en Ming-vase. Den blå og hvide vase med frugtmotiver, som stammer fra de schweiziske Zuellig-brødres Meiyintang-samling, fordoblede ligefrem den hidtidige rekordpris for en vase fra Ming-dynastiet.

Også rekord inden for samtidskunst
Men det har ikke bare været vaser, som har sat rekorder i løbet af ugen. Således slog et abstrakt maleri af den berømte kineser Zao Wou-ki hammerslagsrekord og blev kunstnerens dyreste til dato, da det blev solgt for 50 millioner danske kroner
(se billede).

Alligevel har auktionerne i Hong Kong ifølge flere eksperter ikke levet op til forventningerne. Grundet den stærke økonomi i landet har mange kinesere i de senere år været mere og mere aktive på kunstmarkedet, men under Sotheby’s ’kinesiske uge’ er mange af de stærke købere blevet væk. Dette har været medvir-kende til, at overraskende mange af auktionsemnerne slet ikke er blevet solgt.


Kilde: Sotheby’s, Artinfo, Artnews,
Bloomberg News og BBC
Foto: Courtesy Sotheby's Hong Kong