Rekorder for Rothko og Richter

09.05.12

Med et hammerslag på 77 millioner dollar tangerede et Mark Rothko-maleri tirsdag aften rekorden for verdens dyreste stykke efterkrigskunst. Også et værk af Gerhard Richter gik rekordhøjt.
 

Af Troels Ussing

Det er rekordernes tid i auktions-branchen. Sidste uge blev Edvard Munchs Skriget verdens dyreste værk solgt på en auktion, og tirsdag aften var turen så kommet til rekorder inden for efterkrigskunst. 

Med et hammerslag på 77 millioner dollar, hvilket svarer til 443 millioner kroner, tangerede Mark Rothkos Orange, Red, Yellow verdensrekorden for et stykke efterkrigskunst, da maleriet i går var under hammeren hos Christie’s i New York. Køberen, som var anonym, må inklusive salær punge ud med 500 millioner kroner.

Hammerslagsprisen på 77 millioner dollar er præcis den samme som den hidtidige rekord for et maleri i kategorien Efterkrigstid og samtidskunst, som var Francis Bacons Triptych, 1976. Alligevel har Christie’s proklameret, at gårsdagens Rothko-salg er verdens dyreste, men dette skyldes kun, at klodens største auktionshus forlanger lidt mere i provision, end Sotheby’s tilsyneladende gjorde, da de i 2008 solgte Bacons Triptych til den russiske rigmand Roman Abramovich. 

Tages der hensyn til den afvekslende dollarkurs, er det dog ikke helt urimeligt at udnævne Rothko-maleriet til det dyreste. Dollaren er nemlig noget mere værd i dag, end den var i maj 2008, da Bacon var under hammeren. 

Rift om Richter
Det var ikke kun Rothko, køberne var vilde efter tirsdag aften. Kampen om Gerhard Richters Abstraktes Bild (798-3) førte maleriet op i en pris på 19 millioner dollar – 109 millioner danske kroner – før hammeren faldt. Dermed blev det det dyreste værk af den eftertragtede tysker, der nogensinde er solgt.

Også fem andre værker af Richter opnåede hammerslag, og auktionens i alt 56 solgte numre indbragte Christie’s intet mindre end 388,5 millioner dollar, når alt tælles med. Og på rekordernes aften var den indtjening – naturligvis – også en rekord for en enkeltstående auktion med efterkrigskunst og samtidskunst. 
 

Kilde: Christie’s
Billede: Orange, Red, Yellow
(1961) af Mark Rothko
Foto: Christie’s