Renoir-forfalsker bliver filmstjerne

14.05.12

Den franske kunstforfalsker Guy Ribes, som i 2010 blev fængslet for at have forfalsket værker af blandt andre Renoir og Picasso, medvirker nu i en fransk storfilm om impressionisten Renoir.

Af Troels Ussing

Der er ikke langt fra rollen som skurk til helt. I hvert fald ikke i den franske filmbranche, hvor en ny storfilm om den franske maler Pierre-Auguste Renoir har gjort brug af en kunstforfalsker, som er dømt for omfattende fusk med at producere falske værker af netop Renoir.

Filmens producent, Fidélité Films, har anvendt forfalskeren Guy Ribes’ talent for at kunne male som den store franske impressionist i de scener, hvor man følger Renoirs kunstneriske udfoldelser.

- Man kan se ham arbejde. Man ser billedet blive malet fra et tidligt stadie, til det er færdigt … lavet af en, som kender Renoirs teknikker. Når man ser Renoir male (i filmen, red.), er det ikke relateret til et enkelt maleri – men man med det samme kan genkende hans strøg, siger Marc Missonnier, filmproducer på Fidélité Films, til The Independent.

Kun lige lukket ud af fængslet
Netop Guy Ribes’ særlige evne til at kunne efterligne store kunstneres teknikker var også det, der bragte ham på kant af loven. I 2010 blev han idømt to års fængsel og en bøde på 6,75 millioner kroner for at have forfalsket værker af blandt andre Pablo Picasso, Marc Chagall og Fernand Leger.

I 2010 fortalte Ribes retten, at han havde lavet forfalskninger 'for sjov' siden 1975. Problemet var bare, at han efterfølgende havde allieret sig med kunsthandleren Pascal Robaglia og en halv snes andre medsammensvorne, som i forbindelse med salgene påstod, at de forfalskede malerier stammede fra familiesamlinger.

Guy Ribes slap med to års fængsel, og fupmageren var altså ikke meget mere end slentret ud ad cellen, før han kunne kaste sig over forfalskninger igen – denne gang dog på filmlærredet, som er væsentlig mere lovligt.

Ribes fører dog kun penslen i filmen, da selve hovedrollen som Renoir spilles af Michel Bourquet, som mest er kendt for sin rolle som præsident François Mitterrand i Le promeneur du champ de Mars. Filmen om Pierre-Auguste Renoir, der i al sin enkelthed bærer titlen Renoir, får premiere på Cannes-festivalen, der begynder onsdag.
 

LÆS OGSÅ: Bille August vil bag om idyllen på skagensmalerierne
LÆS OGSÅ: Svindler forfalskede mere end 50 værker

Kilder: The Independent, Artinfo og IMDb
Billede: Michel Bourquet i rollen som Renoir

Foto: Fidélité Films