Rift om Elizabeth Taylors mesterværker

08.02.12

Tirsdag aften var Elizabeth Taylors kunstsamling under hammeren i London. Interessen for at snuppe et af skuespillerens efterladte værker var så stor, at malerierne gik for mere end det dobbelte af deres samlede vurdering.

Af Troels Ussing

I december måned var der voldsom kamp om at få fat på Elizabeth Taylors smykker, og købere fra hele verden bød så ivrigt, at skuespillerens private smykkesamling blev den dyreste, der nogensinde er solgt på auktion. 

Tirsdag aften fik den afdøde Liz Taylor igen en plads i solen, da tre af hendes mest værdifulde impressionistiske værker var under hammeren på Christie’s i London. Værkerne samlede i alt lidt over 122 millioner kroner ind, hvilket var mere end det dobbelte af, hvad malerierne var vurderet til.

Van Gogh solgt for 90 millioner
Det dyreste værk blev ikke overraskende Vue de l'asile et de la Chapelle de Saint-Rémy af Vincent van Gogh – et maleri, som skuespilleren købte gennem sin far, Francis Taylor, der var kunsthandler. Maleriet, som viser en udsigt fra den sindssygeanstalt, hvor den hollandske maler tilbragte sin sidste tid, sneg sig i alt op på 90 millioner danske kroner.

De to andre værker fra Elizabeth Taylors samling var af to af de største franske impressionister. Edgar Degas’ selvportræt gik for 6,4 millioner, mens Claudio Pissarros Pommiers a Eragny opnåede en pris på 26 millioner kroner.

Fra glamour til Moore
Gårsdagens auktion på Christie’s bød også på andre værker end de tre, som var ejet af den glamourøse Liz Taylor. Og selv om Henry Moores Reclining Figure: Festival nok ikke er blevet betragtet af så mange celebre personer gennem årene som Taylors malerier, så blev skulpturen alligevel den store stjerne tirsdag aften.

Med en pris på imponerende 170 millioner kroner – fire gange over vurderingen – blev Henry Moores skulptur auktionens dyreste emne. Det er samtidig rekord for et værk af den britiske billedhugger.


LÆS OGSÅ: Elizabeth Taylors smykker solgt for rekordsummer

Kilde: Christie’s
Billede: Vue de l'asile et de la Chapelle de
Saint-Rémy (1889) af Vincent van Gogh
Foto: Christie’s