Rockwell sætter rekord på Sotheby’s

Maleriet Saying Grace af Norman Rockwell er blevet solgt for 253 millioner kroner på Sotheby’s’ store auktion over amerikansk kunst. Dermed er værket det dyreste nogensinde af den kendte amerikaner.

Rockwell saying grace record

05.12.13

Af Troels Ussing

Norman Rockwell er en af de mest kendte kunstnere i USA, og hans regionalistiske malerier står printet ind i bevidstheden på amerikanerne, på samme måde som Hammershøi og Krøyers motiver er det hos størstedelen af danskerne.

Onsdag aften blev Rockwells popularitet understreget på Sotheby’s i New York, da det godt en kvadratmeter store maleri Saying Grace fra 1951 opnåede en pris på 46 millioner dollar inklusive salær. Prisen, som svarer til 253 millioner kroner, er den højeste, der nogensinde er betalt for et værk af Rockwell.

Ni minutters kamp
At værket skulle gå så højt, skyldtes to telefonbydere, som i løbet af ni minutter pressede prisen op på over det dobbelte af Sotheby’s’ maxvurdering på 20 millioner dollar.

Flere andre værker af Rockwell var under hammeren, og størstedelen af dem gik over vurderingen. I alt blev der solgt Rockwell-plakater og malerier for 60 millioner dollar, hovedsageligt på grund af Saying Grace og aftenens næstdyreste værk, The Gossips, som gik for knap 8,5 millioner dollar (46 millioner kroner).

Saying Grace optrådte for første gang på Thanksgiving-nummeret af The Saturday Evening Post, som Norman Rockwell producerede adskillige forsider til. Rockwell døde i 1978.

 

Kilde: Sotheby’s
Billede: Saying Grace (1951)
af Norman Rockwell
Foto: Sotheby’s