Rødt hår afgør tvist om van Gogh-maleri

van gogh

Årelang debat om, hvorvidt maleriet Still Life with Peonies er af Vincent van Gogh eller ej, vil blive afgjort ud fra en DNA-undersøgelse af et rødt hår, som er fundet på maleriet.

Af Troels Ussing

I 35 år har van Gogh-eksperter diskuteret frem og tilbage, om værket Still Life with Peonies er udført af den hollandske ekspressionist, eller om der bare er tale om et maleri af en helt ukendt kunstner.

Men nu vil mysteriet snart blive løst, da et 7,6 centimeter rødt menneskehår, som har siddet fast i oliemalingen, skal fastslå, om kunstneren virkelig er Vincent van Gogh. Det skriver britiske Daily Telegraph.

Det røde hår er blevet fjernet fra maleriet, og nu vil dets DNA blive sammenlignet med van Goghs nulevende efterkommere.

Stammer med sikkerhed fra maleren
Ester Monnik – konservatoren, som løftede håret væk fra maleriet – er ikke i tvivl om, at DNA-testen vil bringe sandheden frem i lyset. For det røde hår stammer afgjort fra maleren:

- Det må være kommet fra kunstneren, fordi det var så dybt indlejret i maleriet under lag af maling, siger hun til Daily Telegraph.

Fundet på et loft i Belgien
Ejeren af Still Life with Peonies, Markus Roubrock, har arvet maleriet fra sin far, og den tyske kunstsamler er ikke i tvivl om, at maleriet, som blev fundet på et belgisk loft i 1977, er en original van Gogh. To uvildige eksperter har nemlig bakket tyskeren op i sagen.

Til gengæld påstår Van Gogh Museum i Amsterdam, at maleriet er en forfalskning, da penselstrøgene er uforenelige med den hollandske malers teknikker.

Bliver ægtheden bevist via DNA-undersøgelsen, skønnes værket at have en værdi af 370 millioner kroner. 
 

LÆS OGSÅ: Rift om Elizabeth Taylors mesterværker
LÆS OGSÅ: Ny bog: Van Gogh blev dræbt af cowboy-freak

Kilde: Daily Telegraph
Billede: 'Still Life with Peonies', som
måske er malet af van Gogh