Skagensmalerier flopper på dansk auktion

28.02.12

En række skagensmalerier var tirsdag aften under hammeren hos Bruun Rasmussen. De fleste værker blev solgt under vurderingen, mens store malerier af Krøyer og Ancher floppede ved slet ikke at opnå hammerslag.

Af Troels Ussing

Tirsdag aften blev Bruun Rasmussens store internationale auktion skudt i gang, med hvad der skulle have været en solstrålehistorie. En stor samling af fine skagensmalerier skulle have fået buddene til at skylle ind over auktionarius, men i stedet blev aftenen lidt af en kold dukkert, da maleri på maleri gik under vurderingen.

Aftenens hovedværk var et stort maleri af hjemvendte fiskere på Skagen Strand (billedet) af dansk-norske P.S. Krøyer. Oliemaleriet, som var vurderet til 1,5 millioner kroner, opnåede slet ikke hammerslag, og samme skæbne led Krøyers Tre på Skagen Sønderstrand, der var skudt til at gå for 900.000 kroner. Dog blev en række mindre værker af den kendte skagensmaler solgt til vurderingen.

Ancher sank helt til bunds
Auktionen i Bredgade bød også på talrige malerier af Michael Ancher, men der var bestemt ikke bud efter den danske skagensmaler tirsdag aften. De fleste af hans værker blev slet ikke solgt, og når hammeren endelig faldt, var det på en pris, som lå et godt stykke under vurderingen.

Heller ikke det store Michael Ancher-maleri Minne og Sophie Holst i lyse sommerkjoler på Skagen Strand, der var vuderet til 600.000 kroner, opnåede hammerslag.

Af andre store navne, hvis malerier ikke blev solgt, kan nævnes Constantin Hansen (Portræt af medaillør F. C. Krohn), Martinus Rørbye (Munk i en dør) og Peder Mønsted (Ved Middagstid i en Cactusplantage paa Capri).

 

Billede: 'Hjemvendende Fiskere i færd med at stryge Sejlene paa
Baaden, der løber ind mod Strandkanten'. P.S. Krøyer, 1885.
Foto: Bruun Rasmussen