'Skriget' sat til salg – for billigt!

22.02.12

En norsk forretningsmand sælger nu det eneste privatejede eksemplar af ’Skriget’. Men vurderingen på 450 millioner er for lav, lyder det fra en ekspert, som skønner, at Edvard Munchs berømte motiv godt kan gå for det dobbelte.

Af Troels Ussing

Det er yderst sjældent, at deciderede mesterværker kommer til salg på auktioner, da de fleste af kunsthistoriens største værker er ejede af museer. Men nu sker det. Den ene af Edvard Munchs fire versioner af Skriget er sat til salg på Sotheby’s.

Sælgeren er den norske forretningsmand Petter Olsen, hvis far var ven med Munch og ejede 38 af ekspressionistens værker – heraf 20 oliemalerier. Da Petter Olsens forældre døde, arvede han den unikke samling, og nu ønsker sønnen at skille sig af med samlingens fineste maleri:

- Jeg har levet med dette værk hele mit liv, og dets power og energi er kun vokset med tiden. Men nu føler jeg, at det er blevet tid til at give resten af verden en chance for at komme til at eje og nyde dette bemærkelsesværdige værk, udtaler Petter Olsen.

Lav vurdering på 450 millioner
Sotheby’s har i sin pressemeddelelse vurderet Skriget til 80 millioner dollar – cirka 450 millioner danske kroner – men denne vurdering kan i princippet godt have ændret sig, når kataloget for den store maj-auktion udkommer. 

Ifølge den norske Munch-ekspert Knut Forsberg, som er ansat hos auktionshuset Blomqvist, vil maleriet sandsynligvis opnå en noget højere pris end den foreløbige vurdering:

- Det er verdens mest kendte motiv. Man burde kunne få omkring 100 til 150 millioner dollar for så kendt et motiv, og det vil ikke overraske mig, hvis det går for over en milliard norske kroner (994 millioner danske kroner, red.), siger han til den norske netavis E24.

Knut Forsberg mener, at den 'lave' vurdering skal ses som en taktisk manøvre fra Sotheby’s:

- Det er en fornuftig vurdering for at få gang i buddene, men vi tror og håber, at det vil gå langt over denne sum, lyder det fra Munch-eksperten, hvis håb om en pris på over en milliard måske ikke er så urealistisk, da Paul Cézannes Kortspillerne tidligere i år blev solgt for rekordhøje 1,4 milliarder kroner.

Forsvinder ud af Norge
Når Petter Olsens version af Skriget ryger under hammeren i starten af maj, bliver det sandsynligvis samtidig et farvel til Norge, da det ofte er udenlandske købere, som har råd til at smide så store beløb efter et enkelt værk. 

Ifølge avisen VG har den norske stat i hvert fald ikke i sinde at være med i kampen om værket, da prisen vil udgøre en alt for stor del af landets samlede kulturbudget. 

Til gengæld kan nordmændene trøste sig med, at de tre andre versioner af Skriget hænger på norske museer, hvilket også er grunden til, at Kulturdepartementet i Norge har tilladt det forestående salg. Den særlige kulturarvslov kan ellers forhindre, at sådanne nationale klenodier forsvinder ud af landet.


LÆS OGSÅ: Verdensrekord: 1,4 milliarder for et maleri


Kilder: Sotheby’s, E24 og VG
Foto: Sotheby’s