Skriget slår rekord – verdens dyreste auktionssalg 

03.05.12

Med et hammerslag på vanvittige 107 millioner dollar er Edvard Munchs Skriget blevet det dyreste kunstværk, der nogensinde er solgt på en auktion. 

Af Troels Ussing

Som forventet slog Edvard Munchs Skriget i nat dansk tid rekord, da mesterværket blev budt op i hele 107 millioner dollar på Sotheby’s i New York. Beløbet, der svarer til 606 millioner danske kroner, er det højeste, der nogensinde er betalt for et kunstværk på en auktion.

Den hidtidige rekord havde Pablo Picassos Nude, Green Leaves and Bust, der i 2010 opnåede et hammerslag på 95 millioner dollar.

Skrigets nye ejer slipper dog ikke med at betale hammerslagsprisen, da der ryger et salær på 12 procent oven i. Derfor må den glade – og tilsyneladende ret velhavende – køber punge ud med intet mindre end 120 millioner dollar (680 millioner kroner) for at få det ekspressionistiske maleri op på væggen i sit hjem.

Ikke verdens dyreste maleri
At Skriget blev det dyreste kunstværk solgt på en auktion, havde både bookmakere og kunsteksperter forventet. Anderledes spændende var det, om Munchs mesterværk også kunne overgå det beløb på 1,4 milliarder kroner, som Paul Cézannes Kortspillerne blev solgt for omkring årsskiftet.

Men i denne heads-up-dyst måtte Skriget altså alligevel melde pas. Buddene på Sotheby’s ebbede ud langt før det vilde beløb, som den kongelige familie i Qatar kastede efter Kortspillerne, da den i en privat handel købte Cézanne-værket af en græsk skibsrederfamilie.

Skriget-pengene skal gå til nyt museum
Den norske sælger af Skriget, Petter Olsen, arvede mesterværket fra sin far, som var gode venner med Edvard Munch. Faktisk fik Petter Olsen hele 38 Munch-værker, heraf 20 oliemalerier, da hans forældre døde, og en del af pengene fra det netop overståede salg skal bruges til at udstille mange af disse arvestykker på et nyt Munch-museum i Hvitsten.

I alt findes der fire versioner af Skriget. De tre andre versioner befinder sig på museer i Norge.


VERDENS DYRESTE KUNSTVÆRKER SOLGT PÅ AUKTION

1. Edvard Munch Skrik
    Solgt på Sotheby’s i 2012 for 107 millioner dollar

2. Pablo Picasso
Nude, Green Leaves and Bust 
    Solgt på Christie’s i 2010 for 95 millioner dollar

3. Pablo Picasso
Garçon à la pipe
    Solgt på Sotheby’s i 2004 for 93 millioner dollar

4. Alberto Giacometti
L’homme qui marche
    Solgt på Sotheby’s i 2004 for 92,5 millioner dollar

5. Pablo Picasso
Dora Maar au Chat 
    Solgt på Sotheby’s i 2006 for 85 millioner dollar

NOTE: DER ER PÅ LISTEN IKKE TAGET HENSYN TIL ÆNDRINGER I DOLLARKURSEN.
ALLE BELØB UDGØR HAMMERSLAGSPRISEN OG IKKE PRISEN INKLUSIVE SALÆR.

 


Foto øverst: Sotheby's