Skrigets anonyme køber afsløret

12.07.12

Amerikansk rigmand stod bag det opsigtsvækkende køb af Edvard Munchs Skriget, der i maj måned blev verdens hidtil dyreste auktionssalg med et hammerslag på 107 millioner dollar.

Af Troels Ussing

Godt to måneder skulle der gå, før den anonyme køber af Skriget blev afsløret. Det er avisen Wall Street Journal, der mener at vide, at det var den amerikanske finansmand Leon David Black, som i maj måned købte Edvard Munchs mesterværk.

Leon Black, der har en plads som nummer 330 på Forbes' liste over verdens rigeste privatpersoner, er altså manden, der var med til at skrive auktionshistorie, da hans hammerslag på 107 millioner dollar – dengang svarende til 607 millioner kroner – gjorde Skriget til det dyreste auktionssalg i historien.

Hvor skal maleriet hænge?
Black har de senere år været en af de meget aktive købere på kunstmarkedet, og milliardæren har en storslået samling, som blandt andet tæller originalværker af Vincent van Gogh, Raphael, J.M.W. Turner og Pablo Picasso.

Men amerikaneren er også bestyrelsesmedlem hos både Metropolitan Museum of Art og Museum of Modern Art i New York. Derfor er der allerede nu forlydender om, at rigmanden måske vil lade sit Munch-mesterværk udstille på et af de to verdenskendte museer.

Hverken Leon Blacks talsmand eller Sotheby’s har ønsket at bekræfte Wall Street Journals afsløring.
 

LÆS OGSÅ: Hvem købte Skriget?
LÆS OGSÅ: Skriget slår rekord - verdens dyreste auktionsalg

Kilde: Wall Street Journal
Billede; 'Skriget' (1895) af Edvard Munch
Foto: Sotheby’s