Skrottet Store Robert får oprejsning i Aarhus

10.08.11

København sagde nej, men Aarhus siger ja. Den omdiskuterede 'Store Robert' vil fra om halvandet år trone ved indsejlingen til Aarhus Havn. Men Store Roberts comeback ærgrer formanden for Statens Kunstråd.

Af Troels Ussing

'Væk, duer ikke', lød det hoffærdigt fra bystyret i København i november 2008, da det skulle besluttes, om Store Robert skulle placeres i Københavns Havn. Men i Aarhus er man ikke så fin på den, og derfor har man nu takket ja til den 72 meter høj Robert Jacobsen-skulptur.

Den 1.800 ton tunge mastodont bliver i løbet af det næste halvandet år opført ved indsejlingen til Aarhus Havn, hvor den fremover skal tage imod skibe, som sejler til Smilets By. Det nye varetegn vil ikke koste Aarhus Kommune en krone, da skulpturen er en gave fra 'Selskabet til skabelse af Store Robert'.

Arnoldi: en hadegave
Formanden for Statens Kunstråd, Per Arnoldi, var i 2008 stor modstander af at opføre skulpturen i Københavns Havn, og han ærgrer sig over, at Aarhus nu tager imod, hvad han kalder 'en hadegave':

- Det er uværdigt blot at tage en tre meter høj skulptur af en afdød kunstner og så forstørre den til en gigantskulptur. Hvordan ser svejsesømme ud, når de bliver forstørret mere end 20 gange? Musik bliver heller ikke nødvendigvis bedre af, at lydstyrken skrues 20 gange op, siger Per Arnoldi i dag til Aarhusportalen.dk.


Kilder: Aarhus Kommune og Aarhusportalen.dk
Foto: Fotomanipulation, Aarhus Kommune